Україна поки не приєднується до Глобальної угоди про міграцію

Україна поки не приєднується до Глобальної угоди про міграцію

Укрінформ
Україна поки не буде приєднуватися до Глобальної угоди про міграцію, підписаної у понеділок, 10 грудня, у Марракеші (Марокко), хоча брала активну участь у її підготовці.

Позиція обумовлена тим, що в угоді не приділено достатньої уваги проблемі внутрішньо переміщених осіб, особливо нагальній для України. У той же час, українські дипломати “лишають двері відчиненими” на майбутнє. Про це Укрінформу повідомили у Постійному представництві України при ООН.

“На нашу думку, ігнорувати таку проблему (внутрішньо переміщених осіб - ред.) міжнародна спільнота не може. Це стосується не тільки ситуації в Україні, але й інших триваючих збройних конфліктів у світі. Водночас, як ми побачили, цьому питанню належної уваги в угоді приділено не було”, - зауважив речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко.

Дипломат наголосив, що Україна брала активну участь на всіх етапах підготовки Глобальної угоди про безпечну, впорядковану та законну міграцію. Проте “впорядкування міграційних процесів потребує комплексного підходу”.

“Варто усвідомлювати те, що угода не є юридично зобов’язуючим документом і на нинішньому етапі не користується одностайною підтримкою міжнародної спільноти”, - зазначив він.

Ніколенко пояснив, що ситуація України суттєво відрізняється від інших країн тим, що через агресію Росії щонайменше півтора мільйони українців були змушені залишити свої домівки і стати внутрішньо переміщеними особами. Наявність такої масштабної міграційної проблеми потребує врахування, але в угоді їй не приділено достатньої уваги. Водночас, Україна буде пильно стежити за процесом імплементації угоди і лишає за собою право приєднатися до неї згодом.

Читайте також: Україна пояснила, коли зможе підписати пакт ООН про мігрантів

“Будемо відслідковувати подальший прогрес щодо імплементації міграційної угоди та залишаємо за собою право приєднатися до неї на пізнішому етапі”, - пояснив він.

Дипломат також окремо наголосив, що Україна продовжує дотримуватися всіх норм існуючого міжнародного міграційного законодавства.   

“...незважаючи на неприєднання до угоди зараз, Україна залишатиметься відданою своїм зобов’язанням за міжнародними конвенціями та договорами з питань міграції та прав людини” - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні на саміті в Марракеші делегати 164 країн затвердили Глобальний пакт ООН про міграцію, спрямований на забезпечення безпечного, упорядкованого і гуманного пересування людей по всьому світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-