Порошенко попросив Онуфрія допомогти визволити українських моряків

Порошенко попросив Онуфрія допомогти визволити українських моряків

Укрінформ
Порошенко використовує всі можливі засоби задля визволення українських моряків, захоплених у полон Росією, і навіть звернувся до предстоятеля УПЦ МП Онуфрія з проханням посприяти у цьому.

Про це заяви глава держави, повідомляється на його офіційному сайті.

«Вчора і позавчора я мав розмову з предстоятелем Української православної церкви Московського патріархату блаженнійшим Онуфрієм. Звернувся до нього з проханням негайно зв'язатися з Москвою для того, щоб по лінії церкви вжити відповідних заходів для того, щоб повернути (наших моряків - ред.). Я не буду зупинятися перед будь-якою можливістю для того, щоб повернути наших солдат. Ми будемо молитися і сподіватися, що це відбудеться якнайскоріше», - наголосив Президент.

Він також повідомив, що відразу після отримання інформації про обстріл українських кораблів запросив розмову з президентом Росії Володимиром Путіним «для того, щоб отримати пояснення дій російських Збройних Сил».

«Ви знаєте, що Путін уникає розмови», - зауважив Порошенко. 

Він зазначив, що після такої реакції Росії зв'язався з рядом світових лідерів і керівників міжнародних організацій. Зокрема, відбулися переговори Президента України з очільником НАТО Єнсом Столтенбергом, Канцлером Німеччини Ангелою Меркель, державним секретарем США Майком Помпео, Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом і багатьма іншими лідерами країн світу та міжнародних організацій.

Читайте також: Поранені українські моряки відправили рідним електронні листи

Глава держави вкотре підкреслив, що жоден російський суд не має жодної юрисдикції над українськими моряками, адже відповідно до Женевської конвенції вони є військовополоненими.

«Вони мають бути негайно звільнені. В іншому випадку Росія буде притягнута до відповідальності», - заявив Порошенко.

Президент наголосив, що Україна також вимагає негайного звільнення українських кораблів та відкриття Керченської протоки і Азовського моря, припинення часткової окупації Азовського моря.

Як повідомлялося, 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації в Керченській протоці обстріляли і захопили три українські кораблі, що здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь, а також 24 моряків.

Підконтрольні Росії "суди" в окупованому Криму заарештували на два місяці усіх затриманих українських моряків. Тепер усі вони перебувають у московських СІЗО, зокрема і троє поранених.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-