Не тільки прикрашати, але й впливати — Геращенко про роль жінок у Раді

Не тільки прикрашати, але й впливати — Геращенко про роль жінок у Раді

Укрінформ
Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко наголошує на необхідності подолання стереотипів та сексизму в найбільш консервативних у ставленні до жінок сферах.

Про це вона заявила на Українському жіночому конгресі в п’ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Своїм завданням ми бачимо не тільки збільшення жінок в політиці... Наше велике завдання — подолання стереотипів, сексизму в тих сферах, які традиційно були дуже консервативними по відношенню до жінок. І, в першу чергу, ми говоримо про силові структури, про армію”, — наголосила Геращенко.

Вона уточнила, що парламенту вдалося ухвалити закон, який прибирає радянські стереотипи неможливості призначення жінок на офіцерські посади. “Відразу вже маємо перший успіх — першу жінку-генерала поки що медичної служби, але ми переконані, що крок за кроком мають бути подолані і стереотипи по відношенню до тих жінок, які обрали найвищу сьогодні і найавторитетнішу посаду — служіння українському народу в армії”, — заявила Геращенко.

Вона додала, що зараз за контрактом в Збройних Силах України служить 25300 жінок, з яких 3300 є офіцерами, і наголосила, що це не відповідає потенціалу української жінки.

Віце-спікер зазначила, що наразі Україна ще не долучена до ключового світового тренду активнішого залучення жінок до миротворчих процесів.

Вона наголосила на результативній діяльності жінок у вирішенні гуманітарних проблем у військових конфліктах, навівши як приклад досвід Колумбії. “Коли є вирішення гуманітарних проблем, є поштовх для вирішення політичного і безпекового блоку. І як переговорник у Мінську, хочу звернути вашу увагу, що в російській групі немає жодної жінки. Можливо, це досить показово. Там присутні ФСБшники, колишні урядовці, хто завгодно. Жінок з російської сторони там немає. Можливо, тому ми так важко просуваємося в питанні звільнення заручників і будь-якої іншої гуманітарної проблематики. Якщо говорити про бойовиків, присутність там так само ОРДО і ОРЛО, які не є учасниками мінських груп, але є запрошеними, знаєте, там стать, на жаль, не має значення, тому що це люди залежні, вони є повними маріонетками Кремля”, — сказала Геращенко.

Віце-спікер відзначила активність українських народних депутаток. “У нинішньому парламенті лише 49 у нас жінок, але ніхто в це не вірить, ані суспільство, ані наші європейські партнери. Вони думають, що жінок в українському парламенті мінімум 50%, настільки активними є сьогодні українські депутатки. І ключове, чого вдалося досягти нинішньому парламенту завдяки, в тому числі МФО “Рівні можливості”, — це не просто присутність жінок у Раді, а вплив жінок на прийняття рішень. Власне, за це ми боремося. Не тільки прикрашати, як це комусь би дуже хотілося, а впливати. Впливати на прийняття державних рішень. Дуже важливо, що сьогодні жінки є і в президії парламенту, і вони очолюють ключові парламентські комітети”, — заявила вона.

Читайте також: Чим вищий рівень влади, тим менше там жінок — Зубко про гендерну проблему

За словами Геращенко, однією з найбільш консервативних сфер для українських жінок залишається Міністерство закордонних справ. “Тому що попри те, що там найбільше сьогодні жінок на середній ланці, ми маємо лише кілька жінок-послів”, — сказала вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-