Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Рада припинила дію Договору про дружбу й співробітництво з РФ, а не розірвала його

Рада припинила дію Договору про дружбу й співробітництво з РФ, а не розірвала його

Блоги
Укрінформ
Сьогодні ВР не РОЗІРВАЛА Договір, як строчать ті, хто не читали ініціативу Президента, а припинила його дію

Дію Договору про дружбу і співробітництво з РФ ПРИПИНЕНО. Не розірвано, а припинено. Й у цьому нюансі – велика різниця.

Дякую всім колегам, хто проголосував ЗА ініціативу Президента Порошенка. Не поділяю непереконливі спроби виправдовування відсутніх. Сесійних тижнів на місяць лише 2, фактичних днів голосування – лише 4. Й можна всі інші відрядження планувати в інші 26 днів місяця. А не систематично прогулювати сесії й порушувати регламент.

Й якщо, як нам порадили члени однієї фракції, підлаштовуватися під присутність у залі тих чи інших депутатів, то це нонсенс, бо людей не буває місяцями – про що свідчать дані «Опори», руху «Чесно» і сайту ВР.

Й учергове здивували маніпуляції в Раді. Хтось із депутатів обурювався, чому не прийшов Президент. Та він уже приходив до вас тиждень тому, вся країна бачила рівень дискусії й рівень аргументів Президента та його опонентів.

Зараз президент, як суб‘єкт законодавчої ініціативи, подав пропозицію. А депутати, які найголосніше кричать, що їм не вистачає незалежності парламенту, демонстрували повне роздвоєння особистості й плакатися, що немає кому їх особисто мотивувати і вмовляти.

Друге. Найчастіше від опонентів звучало, що, мовляв, МЗС, президент і його команда змінили позицію по договору. Це – відверта неправда і маніпуляція. Ми стояли на позиції, що Україна виконувала всі міжнародні зобов‘язання і угоди. Це РФ порушила Договір і наші кордони – і саме за ним в усіх міжнародних судах має нести відповідальність.

Розривання Договору, на якому спекулювала ці роки опозиція, призвело б до погіршення нашої доказової й правової позиції в судах, бо Росія б спекулювала, що, мовляв, Україна сама розірвала Угоду, то про які порушення мова. 

Наші дипломати, зокрема, Олена Зеркаль, яка жорстко відстоює позицію України в міжнародних судах, й є, на відміну від диванних експертів і галасливих політиканів, справжнім профі дипломатії, неоднозначно і недвозначно підкреслювала, що ми повинні вимагати від РФ виконання Договору, а не підігрувати Росії. 

Сьогодні ВР не РОЗІРВАЛА Договір, як строчать ті, хто не читали ініціативу Президента, а припинила його дію. Чому сьогодні? Вибори тут ні до чого. Просто дія угоди закінчувалася в 2018-у, як правило, такі документи автоматично пролонгуються на наступні 10 років, але в даному випадку автоматичності бути не може. Немає дружби, немає співробітництва, є війна, яку РФ веде проти незалежної і суверенної України.

Р.S. Й окремо про лексику обговорення. «Поплічники Президента» – так назвала сьогодні наших дипломатів одна депутатка. Якесь неадекватне хамство продовжується...

Звернула її увагу, що в Президента є команда, й є члени цієї команди. Не поплічники. Негоже такими словами розкидатися в бік нашого дипломатичного воїнства, яке зараз нарівні з нашою Армією, бореться за відновлення територіальної цілісності й суверенітету України.

Ірина Геращенко
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-