Звільнення моряків із полону РФ було ключовим на переговорах у Єврокомісії - віце-прем'єр

Звільнення моряків із полону РФ було ключовим на переговорах у Єврокомісії - віце-прем'єр

Укрінформ
Тема звільнення з полону українських військових моряків, які були захоплені Росією під час агресії в районі Керченської протоки 25 листопада, була однією з головних під час переговорів з представниками Єврокомісії.

Про це заявила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе за підсумками робочого візиту до Брюсселя, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

"Безумовно, це одне з тих питань, яке ми обговорювали дуже чітко. Йдеться про те, в який спосіб вимагати від Російської Федерації повернення наших моряків, поводження з ними як з військовополоненими відповідно до Женевських конвенцій. Ми розглядаємо різні варіанти. Я мала також зустрічі з представниками Європейського парламенту з різних партій і груп, ми говорили, як допомогти цьому процесу з політичної точки зору", - зауважила урядовець.

Вона повідомила також, що мала зустріч із представниками всіх 28 країн-членів Європейського Союзу, а також інших країн-партнерів, під час якої проінформувала про розвиток ситуації у Керченській протоці 25 листопада, про прийняті Україною рішення та її очікування від європейських партнерів.

"Ця тема також буде обговорюватися під час зустрічі Ради міністрів ЄС із закордонних справ, яка відбудеться наступного тижня і на яку запрошений наш міністр (Павло) Клімкін, а також, імовірно, під час Європейської Ради 13-14 грудня цього року", - повідомила український урядовець.

За її словами, Україна представила на розгляд європейських партнерів власне бачення, якими можуть бути ефективні засоби впливу на Російську Федерацію, що могли б стати адекватною відповіддю на військову агресію Росії проти українських кораблів і їх екіпажів у районі Керченської протоки.

"Такі заходи можуть стосуватися як окремих портів або компаній, так і окремих осіб, які були пов’язані з прийняттям рішення про напад на українські кораблі. Відповідно, вони мають також стосуватися й тих, хто весь цей час ускладнює для нас можливості користування вільною навігацією на морі, що є повністю заборонено міжнародним правом", - підкреслила Климпуш-Цинцадзе.

Читайте також: Климпуш-Цинцадзе про ситуацію в Азові: Важлива реакція світу та наша єдність

Як повідомлялося, прикордонні кораблі Російської Федерації 23 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, що здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь. Російські військові обстріляли і захопили три українські кораблі у Керченській протоці та 24 моряків.

"Суд" окупованого Сімферополя заарештував на два місяці українських моряків, які перебували на захоплених росіянами кораблях "Яни Капу", "Бердянськ" і "Нікополь".

Наразі всі полонені українці перебувають у московських СІЗО, зокрема троє поранених - у медчастині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-