Профільний комітет ВР підтримав законопроект №9055

Профільний комітет ВР підтримав законопроект №9055 "Про адвокатуру та адвокатську діяльність"

Укрінформ
Депутати голосуватимуть за нього у четвер, 6 грудня.

Члени комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя рекомендували до розгляду в першому читанні законопроект № 9055 "Про адвокатуру та адвокатську діяльність". 

Таке рішення депутати ухвалили під час засідання за участю представників та експертів Ради Європи та адвокатів – членів Національної асоціації адвокатури України, яке відбувалося у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Під час засідання експерт Ради Європи Ритіс Якубаускас, який аналізував законопроект №9055 на предмет відповідності стандартам РЄ, зазначив, що "положення цього законопроекту в цілому відповідають стандартам Ради Європи щодо регулювання та захисту професії адвоката, а за окремими напрямами забезпечують навіть більший, аніж вимагають стандарти, захист адвокатів у здійсненні ними своїх професійних обов’язків, у саморегулюванні та самоврядуванні своєї спільноти".

На думку експертів Ради Європи, найбільш позитивні досягнення законопроекту стосуються розширення прав і гарантій адвокатів, що, серед іншого, включають участь адвокатів у всіх слідчих чи процесуальних діях, участь у яких має право брати клієнт; безперешкодний доступ до приміщень суду, прокуратури, поліції, Міністерства внутрішніх справ та правоохоронних органів; ідентифікований доступ до всіх державних реєстрів; посилення захисту інформації в рамках адвокатської таємниці, включно з нерозголошенням навіть за наявності дозволу клієнта, а також використання будь-яких технічних засобів без спеціального дозволу.

Як повідомлялося, 3 грудня представники провідних юридичних фірм звернулися до Голови Верховної Ради Андрія Парубія та голови Комітету ВР з питань правової політики та правосуддя Руслана Князевича з проханням ухвалити законопроект № 9055 у першому читанні як такий, що "дозволяє забезпечити прогресивний розвиток адвокатури в інтересах суспільства і в цілях забезпечення справедливого правосуддя".

Читайте також: Експерти Ради Європи назвали найбільші позитиви законопроекту про адвокатуру

З аналогічним закликом виступили і експерти Реанімаційного пакету реформ. Вони закликали депутатів підтримати проект закону у першому читанні та доопрацювати його з урахуванням зауважень і пропозицій експертного середовища перед ухваленням у другому.

Минулого тижня із листом про підтримку законопроекту до Верховної Ради звернулася міжнародна антикорупційна організація Transparency International.

Законопроект "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" є ще одним кроком в рамках комплексної реформи сфери правосуддя. Експерти РЄ в цілому позитивно оцінюють процеси, що відбуваються в рамках судової реформи та співпрацю з українською владою у впровадженні європейських стандартів правосуддя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-