Єлісєєв розповів, яких санкцій проти РФ хоче Україна

Єлісєєв розповів, яких санкцій проти РФ хоче Україна

Керченська криза
Укрінформ
Україна наразі працює над запровадженням нового пакету міжнародних санкцій проти Російської Федерації у зв'язку з її агресією на Азовському морі, які мають стосуватися не лише окремих осіб, а й розвитку співпраці Росії з Європейським Союзом.

Про це заявив заступник глави Адміністрації Президента Костянтин Єлісєєв, виступаючи на програмі "Свобода слова" на телеканалі ICTV, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Зараз наша українська дипломатія, зокрема міністр закордонних справ, працює над тим, щоб запустити новий пакет санкцій, так званих "азовських санкцій", які стосуватимуться не лише індивідуальних санкцій проти тих осіб, які причетні до нападу на українські судна, на українських військовослужбовців, а які, наприклад, будуть пов'язані із розвитком співпраці між ЄС і Росією у плані розбудови морських військових потужностей - ми наполягатимемо, щоб вони були заморожені", - зазначив Єлісєєв.

Читайте також: Україна готує позов до Міжнародного суду ООН

Крім того, за його словами, ведеться активна робота над тим, щоб у разі подальшого порушення принципу свободи судноплавства, яким Україна керується на Азові і в Керчі, згодом для російських суден були заборонені заходження у порти країн-членів ЄС.

Водночас заступник глави АП нагадав, що нині вже діє кілька пакетів міжнародних санкцій проти Росії, зокрема пакет "кримських санкцій", пов'язаний з незаконною анексією Криму, та пакет санкцій у зв'язку з агресією РФ на сході України, які прив'язані до виконання Міських домовленостей. Він підкреслив, що незабаром має відбутися продовження дії санкцій з останнього пакету, запевнивши, що агресія РФ на Азові, та відповідні контакти Президента Петра Порошенка з лідерами країн "Великої двадцятки" "вплинули на деякі країни, які до цих пір займали нечітку позицію, зокрема так країни, як Італія, Австрія".

"Усі бачили заяви усіх наших партнерів по ЄС і "Великої сімки", що вони вже не розглядають питання треба чи не треба продовжувати (санкції - ред.). Зараз стоїть питання про посилення санкцій", - наголосив Єлісєєв.

Читайте також: Луценко запропонує Президенту нові санкції проти юридичних і фізичних осіб РФ

Як відомо, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, що здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь. Російські спецпризначенці обстріляли і захопили три українські кораблі у Керченській протоці та 24 моряків.

Верховна Рада України 26 листопада ухвалила закон, яким затвердила указ Президента України про введення воєнного стану на 30 днів в 10 областях у зв'язку з агресією Росії.

Президент Петро Порошенко закликав міжнародну спільноту посилити санкції проти РФ через її агресію в Азовському морі й Керченській протоці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-