Ситуація на Азові може вплинути на будівництво “Північного потоку-2” – Чапутович

Ситуація на Азові може вплинути на будівництво “Північного потоку-2” – Чапутович

Укрінформ
Польща сподівається, що агресія Росії проти України в Азовському морі змінить перебіг обставин, пов’язаних із будівництвом «Північного потоку-2».

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович.

«Теоретично будівництво «Північного потоку-2» ще можна заблокувати. Ми маємо надію, що нинішня ситуація з Україною може змінити перебіг обставин, пов’язаних із будівництвом», - сказав Чапутович.

За його словами, у Польщі розуміють, якою великою проблемою для України є спорудження цього газопроводу, оскільки українська газотранспортна система може втратити своє значення. Окрім того, "Північний потік-2" - це інструмент шантажу України, а також спосіб позбавлення України надходжень до бюджету, зазначив Чапутович.

Читайте також: Польща готова просувати в ЄС розширення санкцій проти Росії — Чапутович

Він зауважив, що цей проект має не тільки економічне, а й політичне і геополітичне значення, а також впливає на енергетичну безпеку Польщі та інших країн Центральної і Східної Європи.

Глава МЗС Польщі звернув увагу і на те, що цей проект небезпечний і у військовому вимірі.

«Оскільки Росія захищає свою промислову інфраструктуру в Керченській протоці і на Азовському морі, то якщо вона матиме її в Балтійському морі, в неї може виникнути бажання так само її захищати», - зазначив Чапутович.

Він зауважив, що це відчувають такі країни Центральної Європи, як Польща, а також країни Балтії.

«Є також питання фінансових прибутків від торгівлі газом. Росія використовує їх не для поліпшення якості життя громадян, а для посилення боєздатності своєї армії. Інакше кажучи, ми солідарні з позицією України щодо "Північного потоку-2" і виступаємо проти його побудови», - акцентував глава МЗС Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-