Звільнити українських моряків: тяжко, складно, не безнадійно

Звільнити українських моряків: тяжко, складно, не безнадійно

Аналітика
Укрінформ
Чи допоможе саміт G20 звільнити українських моряків з кремлівського полону? Прогнози і втішні, і невтішні одночасно

У Буенос-Айресі (Аргентина) 30 листопада – 1 грудня зустрінуться глави найрозвинутіших країн світу. Україна дуже сподівається, що в ході цього саміту G20 буде нарешті вирішена проблема блокування Росією Азовського моря, та спільними зусиллями глав держав звільнять захоплених путінським режимом у полон українських моряків. З таким закликом напередодні саміту Президент України Петро Порошенко звернувся до світової спільноти, додавши, що чекає від них підтримки.

І надія є. За добу до аргентинського саміту з боку країн-важковаговиків на адресу агресора одна за одною полетіли жорсткі заяви. Трамп сказав, що доки Росія не поверне українські кораблі і моряків зустріч з Путіним, на яку той так чекав, не відбудеться. Ангела Меркель також засудила факт агресії на морі та пообіцяла безпосередньо порушити питання звільнення українських моряків на G20. Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей виступила за різку та консолідовану позицію світу на агресивні дії Кремля. Зокрема, міністри закордонних справ країн “Великої сімки” дружно вимагають від Росії звільнення захоплених поблизу Керченської протоки українських моряків: “Ми, міністри закордонних справ Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії, США й Верховний представник ЄС закликаємо до стриманості, належної поваги до міжнародного права та недопущення будь-якої подальшої ескалації. Ми закликаємо Росію звільнити затриманих членів екіпажу й судна та утриматися від перешкоджання законному проходженню крізь Керченську протоку”.

Що ж, основні акценти та пріоритети Заходом розставлені чітко і однозначно. Ми сподіваємося, що консолідація Заходу допоможе звільнити наших хлопців. Але якою ж “фігурою” тепер походить Путін – дрібним пішаком чи “конем по голові”?

Виконавчий директор Інституту світової політики Євген Магда вважає, що на швидкий результат очікувати не варто – питання складне, але не безнадійне. І допомогти нам у цьому може або Німеччина, або Туреччина, котрі здатні, якщо захочуть, виступити в ролі посередників.

Євген Магда
Євген Магда

“Беручи на себе цю роль, Німеччина тут має прямий інтерес – реалізація проекту Північний потік-2. Не виключено, що у відповідь вона вимагатиме від нас послаблення риторики стосовно подальшої долі Потоку-2. Ймовірно посередником може стати й Туреччина. Але, у такому разі Україні очевидно доведеться випускати аналогічну кількість російських громадян, які нині перебувають у наших СІЗО. І до того ж за посередництво Ердогану доведеться “заплатити”, скоріш за все, поступками у питанні зони вільної торгівлі, яка наразі обговорюється між нашими країнами”, – припускає Євген Магда.

Тобто, очікувати, що нам просто так віддадуть наших хлопців, на жаль, не видається. Росія вже давно показала, що людей вона використовує, як “товар”, предмет для торгу.

Директор міжнародної спілки "Інститут національної політики" Юрій Шуліпа вважає, що українських моряків з російського полону можна звільнити лише тільки при офіційному дипломатичному посередництві з боку найсильнішого суперника Росії – США.

Юрій Шуліпа
Юрій Шуліпа

“Для того щоб забезпечити таке дипломатичне посередництво США, Україна має знову висувати фундаментальну вимогу про повернення до Будапештського переговорного формату. Згідно з Будапештським меморандумом, США є одним з гарантів територіальної цілісності, а також політичної і економічної незалежності України. Це питання вже поставлене українською владою на порядок денний. У пункті 4 Рішення РНБО України від 26 листопада 2018 року йдеться: “Звернутися до держав, що підписали Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року, з пропозицією негайно організувати консультації з приводу акту збройної агресії Російської Федерації проти України”. Посередниками в рамках реалізації Будапештського меморандуму можуть бути й інші його підписанти: Велика Британія і Франція. Однак, оскільки США свого часу були ініціатором Будапештського меморандуму, то вони несуть право і обов'язок першості в цьому дипломатичному посередництвi, і не тільки стосовно полонених, а й ситуації взагалі, – каже політолог. – Будапештський формат переговорів виключить усіляких непотрібних і неналежних суб'єктів переговорів, типу представників російської окупаційної адміністрації з ОРДЛО, Медведчука тощо. Тому українському керівництву і західним партнерам України, а також США слід докласти максимальні зусилля по поверненню до цього формату переговорів”.

Натомість принципово іншої думки дотримується експерт з національної безпеки та оборони Українського інституту майбутнього Іраклій Джанашія. Він переконує, що Росія ні за яких обставин не визнає своєї провини.

Іраклій Джанашия
Іраклій Джанашія

“Навіть “свіжі” заяви міністрів закордонних справ “великої сімки” не несуть жодної вирішальної сили. У Москві вже показали свою позиції на екстреному зібранні Радбез ООН 26 листопада, де російський представник Дмитро Полянський прямо сказав, що розглядає усі заяви, як змову проти Росії. Тому, вважаю, що Росія й надалі продовжуватиме наполягати на своєму і звинувачувати Україні та її моряків у провокаціях. Відповідно, доля хлопців, на превеликий жаль, може виявитися сумною – вони ще не скоро повернуться додому”, – невтішно прогнозує пан Джанашія. Однак, за його словами, це не означає, що ми одразу маємо опускати руки. Саміт в Аргентині тільки розпочався і сподівань на нього дуже багато...

Опитав Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-