Міністри G7 вимагають від Росії звільнити українських моряків

Міністри G7 вимагають від Росії звільнити українських моряків

Керченська криза
Укрінформ
Міністри закордонних справ країн “Великої сімки” вимагають від Росії звільнення захоплених поблизу Керченської протоки українських моряків та дотримання міжнародного права.

Про це йдеться у поширеній Канадою заяві глав МЗС G7, присвяченій подіям поблизу Керченської протоки, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Канаді.

“Ми, міністри закордонних справ Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії, США й Верховний представник ЄС закликаємо до стриманості, належної поваги до міжнародного права та недопущення будь-якої подальшої ескалації. Ми закликаємо Росію звільнити затриманих членів екіпажу й судна та утриматися від перешкоджання законному проходженню крізь Керченську протоку”, - заявили у G7.

Держави також висловили “серйозне занепокоєння з приводу дій Росії проти України у Керченській протоці та навколишніх водах, які небезпечно загострили протистояння”.

Читайте також: Полонені моряки: у Раді Європи нагадали Росії про права людини

“Виправдання використанню Росією військової сили проти українських Військово-морських сил й екіпажу немає”, - зазначили глави МЗС країн “Великої сімки”.

У заяві також наголошується на незмінності політики невизнання анексії Росією Криму. “Ми, члени G7, знову підтверджуємо, що не визнаємо анексію Росією Кримського півострова зараз і ніколи не зробимо цього у майбутньому. Ми також підтверджуємо нашу непохитну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України”, - запевнили міністри.

Як повідомлялося, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порта Маріуполь. Російські спецпризначенці обстріляли і захопили три українських судна у Керченській протоці, а також 24 моряків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-