Москва не боялася жодного гріха, аби зірвати рішення про Томос - Порошенко

Москва не боялася жодного гріха, аби зірвати рішення про Томос - Порошенко

Укрінформ
Москва та російські спецслужби докладати всіх зусиль, щоб зірвати рішення про надання Томосу про автокефалію православній церкві в Україні.

Про це Президент України Петро Порошенко заявив у зверненні до українського народу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Москва - держава та російська церква, ефесбешники та церковники, хто в погонах, хто в рясах, хто в хрестах, хто в лампасах - не боялися жодного гріха, аби тільки зірвати це рішення. Але Господь був з нами, бо ми ведемо праведну боротьбу за нашу незалежність. і Томос - це історична подія на цьому шляху", - зазначив глава держави.

Водночас він наголосив, що українці надзвичайно вдячні Його Всесвятості Варфоломію "за таку любов і таку увагу до України".

Читайте також: Синод оголосив про початок роботи над статутом Української помісної церкви

"І залишився лише один крок до завершення процесу. Тепер уже нашим православним ієрархам належить зібратися і провести Об'єднавчий собор. Обраному предстоятелю випаде честь отримати Томос із рук Вселенського Патріарха", - додав Президент.

Як повідомляв Укрінформ, 17 квітня поточного року Президент України Петро Порошенко вперше заявив про офіційне прохання до Вселенського патріарха щодо надання автокефалії. Рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні було ухвалене Синодом Вселенського патріархату 11 жовтня цього року. Російська православна церква та очільники Української православної церкви Московського патріархату відмовилися визнавати рішення Вселенського патріархату та чинили опір процесу.

Читайте також: Синод Вселенського патріархату схвалив рішення про автокефалію УПЦ - Порошенко

Утім, 3 листопада Президент Петро Порошенко та Вселенський патріарх Варфоломій підписали у Стамбулі Угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським патріархатом.

Як попередньо визначено, Томос буде офіційно надано в Стамбулі, після спільної літургії Вселенського патріарха із новим предстоятелем єдиної помісної української православної церкви, обраним на Об'єднавчому соборі в Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-