Тимчук перерахував норми міжнародного права, порушені Росією

Тимчук перерахував норми міжнародного права, порушені Росією

Керченська криза
Укрінформ
Росію в контексті її агресії в Чорному і Азовському морях слід притягнути до відповідальності не тільки за нещодавнє захоплення українських кораблів і моряків у Керченській протоці, а й за більш ранні злочини.

Таку думку на своїй сторінці у Facebook висловив координатор групи «Інформаційний спротив», народний депутат України Дмитро Тимчук.

«Захоплення Росією українських військових моряків грубо порушує, серед іншого, Конвенцію про боротьбу з незаконними актами, спрямованими проти безпеки морського судноплавства. Це необхідно використати, вимагаючи негайного звільнення наших моряків. Але не будемо забувати і про злочини росіян у регіоні, скоєні раніше», - наголосив Тимчук.

За його словами, саме захоплення корабельно-катерної групи ВМС України і захоплення українських екіпажів в заручники в контексті останніх подій може бути використане Україною і для притягнення РФ до відповідальності за обстріл 1 лютого 2017 року росіянами з «вишок Бойка» військово-транспортного літака Ан-26 ЗС України. «Як і сам факт захоплення та утримування українських бурових установок за допомогою Чорноморського флоту, спецпризначенців ФСБ і військових Росгвардії має бути розцінений як морський тероризм», - наголосив координатор «ІС».

Так, за його словами, відповідно до резолюції Генеральної асамблеї ООН 40/61 від 9 грудня 1985 р. та Асамблеї Міжнародної морської організації (ІМО) А. 584/14 від 20 листопада 1985 р., а також прийнятого ІМО документу «Заходи з попередження незаконних актів проти пасажирів та екіпажів на борту суден» в Римі у 1988 р. була скликана Міжнародна дипломатична конференція, на якій були ухвалені Конвенція про боротьбу з незаконними актами, спрямованими проти безпеки морського судноплавства, і Протокол про боротьбу з незаконним актом, спрямованим проти безпеки стаціонарних платформ, розташованих на континентальному шельфі. Конвенція містить 22, а Протокол - 10 статей.

Читайте також: Російська блокада: у районі Керченської протоки "застрягли" понад 400 суден

Як наголосив Тимчук, згідно з цими документами, будь-яка особа вчиняє злочин, якщо протизаконно та умисно:

- захоплює або здійснює контроль над судном із застосуванням сили (загрози силою) або якоїсь іншої форми залякування;

- здійснює акт насильства проти особи, яка знаходиться на борту судна, якщо цей акт може загрожувати безпеці плавання цього судна;

- знищує судно або заподіює ушкодження йому (його вантажу), що може загрожувати безпеці плавання цього судна;

- встановлює або змушує встановити на судні, за допомогою якихось засобів, пристрій або речовину, яка може знищити це судно або заподіяти ушкодження йому (його вантажу), створює загрозу або може створювати загрозу безпеці плавання цього судна;

- знищує або завдає серйозних ушкоджень навігаційному обладнанню або перешкоджає їх експлуатації, якщо будь-який такий акт може створити загрозу безпеці плавання судна;

- передає завідомо неправдиву інформацію, що загрожує безпеці плавання судна;

- завдає тілесних ушкоджень або позбавляє життя якусь особу у зв'язку зі скоєнням або спробою скоєння вищезазначених злочинів (ст. 3).

Будь-яка особа вчиняє злочин, якщо протизаконно та умисно:

- захоплює або здійснює контроль над стаціонарною платформою з використанням сили або загрози застосування сили або якихось інших форм залякування;

- вчиняє акт насильства над особою, яка знаходиться на борту стаціонарної платформи, якщо цей акт може загрожувати її безпеці;

- знищує стаціонарну платформу або заподіює їй ушкоджень, які можуть загрожувати її безпеці;

- встановлює або змушує встановити на стаціонарній платформі, з використанням будь-яких засобів пристрій або речовину, яка може знищити цю стаціонарну платформу або створити загрозу її безпеці;

- завдає ушкоджень або позбавляє життя якусь особу у зв'язку зі скоєнням (спробою скоїти) вищезазначених злочинів.

«Таким чином, РФ можна (і вкрай необхідно) притягнути до відповідальності, а разом з тим нагадати ІМО і зарубіжним партнерам, що нинішній випадок з корабельно-катерною групою ВМСУ - лише приклад політики державного тероризму і дестабілізації РФ всього Чорноморсько-Азовського регіону», - наголосив координатор «ІС».

Він також наголосив, що необхідно «максимально оперативно надати генеральному секретарю ІМО всю інформацію, яка є у розпорядженні Києва і стосується обставин злочинів російського агресора в регіоні».

Як повідомлялося, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь через Керченську протоку. Російські спецпризначенці обстріляли і захопили три українських кораблі і 24 моряків.

Верховна Рада 26 листопада ухвалила закон «Про затвердження указу Президента України «Про запровадження воєнного стану в Україні» на 30 днів у 10 областях у зв'язку з агресією Росії у Керченській протоці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-