Рада має уточнити процедуру повторного оголошення виборів в ОТГ — ОПОРА

Рада має уточнити процедуру повторного оголошення виборів в ОТГ — ОПОРА

Воєнний стан
Укрінформ
ЦВК має надати роз'яснення, яким чином вона трактує статтю 19 закону про особливий порядок воєнного стану, а ВР мала б підготувати зміни до закону про місцеві вибори, які конкретизували б процес поновлення виборчого процесу.

Про це на брифінгу заявила голова громадянської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська, повідомляє кореспондент Укрінформу.

На її думку, у зв’язку з оголошенням воєнного стану на території 10 областей, в ОТГ на території цих областей, де мають відбутися перші вибори, виборчий процес може бути призупинено.

"Як серединне рішення може бути прийнято призупинення виборчого процесу на територіях тих 10 областей, де оголошено воєнний стан", - зазначила Айвазовська.

Водночас вона зазначила, що законодавство не передбачає подальших кроків і дій зі сторони органів адміністрування виборів, їх відновлення або повторного оголошення виборчого процесу. "На нашу думку це є найбільша проблема. Тому що чинне законодавство визначає, яким чином має діяти ВР і органи адміністрування виборів щодо чергових та позачергових виборів. Ті вибори, які зараз відбуваються, називаються перші вибори в ОТГ. Вони мають окрему процедуру оголошення та проведення, хоча є частиною закону про місцеві вибори. Тому парламенту ми рекомендували б вже зараз підготувати зміни до закону про місцеві вибори для того, щоб в тих тергромадах, де виборчий процес по факту може бути зупинений, чітко розуміти - або повторно оголошувати вибори, або відновлювати", - сказала голова мережі "ОПОРА".

Вона зазначила, що Центральна виборча комісія 29 листопада о 16 годині має провести засідання, за результатами дати роз'яснення, як вона розуміє статтю 19 закону про особливий порядок воєнного стану, зокрема на окремо взятих територіях.

Айвазовська нагадала, що стаття 19 забороняє вносити зміни до Конституції, проводити вибори, страйки, мітинги. Таким чином немає визначеності щодо перших виборів в об'єднаних тергромадах, які знаходяться на території 10 областей, де введено воєнний стан на 30-денний строк.

"Ми сподіваємося, що ЦВК в цьому питанні поставить крапку, виходячи з позиції реалізації виборчих прав, а не їх перешкоджанню",- наголосила вона.

На її думку, перші вибори в ОТГ тих областей, де воєнний стан не оголошувався, мають відбутися в установленому порядку.

Як повідомляв Укрінформ, Центральна виборча комісія призначила перші місцеві вибори в 125 об'єднаних територіальних громадах на 23 грудня. До складу цих 125 ОТГ увійшли 534 місцеві ради: міських - 15, селищних - 27 та сільських - 492. Зокрема, у Вінницькій області такі вибори відбудуться у 3 об'єднаних територіальних громадах, у Волинській - в 9 ОТГ, у Дніпропетровській - в 1 ОТГ, у Донецькій - в 1 ОТГ, у Житомирській - в 7 ОТГ, у Запорізькій - у 8 ОТГ, в Івано-Франківській - в 4 ОТГ, у Київській - в 4 ОТГ, у Кіровоградській - в 4 ОТГ, у Луганській - у 8 ОТГ, у Львівській - в 5 ОТГ, у Миколаївській - в 12 ОТГ, в Одеській - в 3 ОТГ, у Полтавській - в 3 ОТГ, у Рівненській - в 3 ОТГ, у Сумській - в 4 ОТГ, у Тернопільській - в 5 ОТГ, у Херсонській - в 2 ОТГ, у Хмельницькій - в 3 ОТГ, у Черкаській - в 27 ОТГ, у Чернівецькій - в 4 ОТГ, у Чернігівській області - в 5 ОТГ.

Читайте також: У КВУ припускають, що вибори в ОТГ не відбудуться через воєнний стан

25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації вчинили агресивні дії проти трьох українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь Азовського моря. Після цього спецпризначенці РФ захопили раніше обстріляні українські малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", рейдовий буксир "Яни Капу". На них, за даними українських ВМС, знаходилися 23 моряки, шестеро було поранено.

26 листопада 2018 року Верховна Рада України ухвалила Закон "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" на 30 днів у десяти областях. А саме у Вінницькій, Луганській, Донецькій, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Херсонській та Запорізькій областях, а також у внутрішніх водах азово-керченської акваторії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-