Євросоюз занепокоєний ескалацією на Азові - Могеріні

Євросоюз занепокоєний ескалацією на Азові - Могеріні

Укрінформ
Євросоюз висловлює своє найбільше занепокоєння у зв'язку з небезпечним зростанням напруги в Азовському морі та Керченській протоці останніми днями.

Заяву Високої представниці Федеріки Могеріні від імені ЄС щодо зростання напруги в Азовському морі розміщено на сайті Представництва Європейського Союзу в Україні.

"Ми стурбовані таким застосуванням Росією сили, що в умовах зростання мілітаризації в морі є неприйнятним", - йдеться у Заяві.

Читайте також: Росія переступила межу - Йованович

Як зазначається, Європейський Союз очікує, що Росія забезпечить безперешкодне та вільне проходження через Керченську протоку до та з Азовського моря відповідно до міжнародного права.

"Ми закликаємо усіх до максимальної стриманості задля негайної деескалації ситуації. У цьому контексті ми також рішуче закликаємо Росію звільнити захоплені судна, їхні команди та обладнання беззастережно та без зволікань", - наголошується в Заяві.

Читайте також: Перед Україною наразі стоять загрози територіальної цілісності — посол Британії

У тексті констатується, що незаконна анексія Кримського півострова Росією у 2014 році залишається прямим викликом міжнародній безпеці з серйозними наслідками для міжнародного правопорядку, що захищає єдність і суверенітет усіх держав.

"Ми вкотре засуджуємо таке порушення міжнародного права. Побудова Керченського мосту є подальшим порушенням суверенітету й територіальної цілісності України", - зазначається в документі ЄС.

Читайте також: Меттіс про агресію на Азові: Словам Москви не можна вірити

Європейський Союз знову підтверджує свою цілковиту підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України у межах кордонів, визнаних міжнародною спільнотою. ЄС не визнає й не визнаватиме незаконну анексію Кримського півострова Росією. Євросоюз продовжить уважно слідкувати за ситуацією та налаштований діяти у належний спосіб у тісній координації зі своїми міжнародними партнерами, йдеться в документі ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-