Росія переступила межу - Йованович

Росія переступила межу - Йованович

Керченська криза
Укрінформ
Своїми діями в Азовському морі Російська Федерація переступила межу, офіційно підтвердивши свою участь в агресії проти України.

Про це заявила Надзвичайний та Повноважний Посол США в Україні Марі Йованович під час ІІ Міжнародної конференції з морської безпеки, інформує кореспондент Укрінформу.

«Росія в неділю переступила межу. Скептики, посадовці більше вже не можуть заперечувати те, що ми знаємо. Ці ниточки, які контролюють конфлікт - чи це зелені чоловічки, чи сепаратисти - можна відстежити чітко. Москва визнала свої дії, і це перша відкрита російська атака, перший напад на українські ВМС, що перевело конфлікт із суходолу на море. Цей напад являє собою небезпечну сентенцію і є частиною схеми російських дій», - заначила посол.

Читайте також: ЗСУ готуються до будь-якого розвитку подій — Полторак

Вона нагадала, що впродовж п’яти років Росія вела війну, яка призвела до понад 10 тис. втрачених життів. Переслідуючи свої внутрішні політичні цілі, РФ вдавалась до гібридних методів ведення війни, на меті яких були дестабілізація української економіки, суспільства, засобів телекомунікаційного зв’язку і державної влади.

«Росія намагалась подати вигадані підстави, пояснюючи, що вона не бере участі в цьому конфлікті. Росія прогнозовано вдавалась до дезінформації, різні посадовці знаходили різні пояснення, щоб спантеличити громадськість, пресу і іноземних держслужбовців. Тут не має бути спантеличення, адже факти є чіткими», - наголосила Йованович.

Читайте також: Відносини між США та Україною близькі, як ніколи раніше - Кубів

Вона нагадала перебіг захоплення українських моряків та зазначила: «Такі дії та захоплення українських моряків є порушенням міжнародного права так само, як і переслідування російськими кораблями українських в територіальних водах біля Криму, що є невід’ємною частиною української території. Ми закликаємо Росію припинити ескалацію тієї обстановки, яку створила Росія, повернути Україні затриманих членів екіпажу кораблів».

Посол США також зазначила, що захист судноплавства від російської загрози є дуже важливим для захисту української економіки та її народу, а також для безпеки і стабільності всього Чорноморського регіону. Вона також запевнила, що США стоятимуть поруч з Україною у протидії російські агресії.

«США підтримують право України відстоювати свої права і ми будемо продовжувати стояти поруч українського народу проти російської агресії. І наша підтримка не лише словесна»,- наголосила Йованович.

Читайте також: Порошенко сподівається, що країни НАТО спрямують свої кораблі в Азовське море

На завершення виступу вона зазначила, що нинішня криза є визначною для долі України. Наразі Україна мусить сформувати стратегічний курс, адже має зобов’язання перед майбутніми поколіннями, наголосила посол.

Як повідомлялось, в Києві триває ІІ Міжнародна конференція з питань морської безпеки, організована командуванням ВМС ЗСУ та Міжнародним центром стратегії безпеки і оборони. Участь в заході беруть політики, дипломати, військові, міжнародні експерти. На конференції обговорюються сучасні виклики безпеці в Чорному та Азовському морях і шляхи адекватного реагування на них, соціально-економічні та економічні наслідки змін середовища безпеки, а також політики НАТО в регіоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-