Жодна держава у комітеті РЄ не підтримала позицію Росії щодо Керченської протоки

Жодна держава у комітеті РЄ не підтримала позицію Росії щодо Керченської протоки

Укрінформ
У Комітеті міністрів Ради Європи висловили Україні беззастережну підтримку після акту агресії Росії у районі Керченської протоки.

Про це йшлося під час засідання 27 листопада Комітету міністрів Ради Європи, під час якого за ініціативи України було обговорене питання агресії Росії в Азовському та Чорному морях, повідомили власному кореспонденту Укрінформу у Страсбурзі у дипломатичних колах.

«Участь в обговоренні взяла безпрецедентно велика кількість делегацій. Жодна держава не підтримала позицію Росії. Абсолютна більшість виступів містила відкриту підтримку позиції України», - розповів співрозмовник агентства.

За його словами, серед ключових вимог до Росії, що були озвучені у виступах, є повага міжнародного права і забезпечення вільної навігації в Керченській протоці.

Окрім цього, країни-члени РЄ засудили застосування Росією сили, закликали російську сторону до негайного та безумовно звільнення українських моряків та повернення кораблів Україні.

Читайте також: МЗС поінформувало трибунал, що Росія фактично закрила Керченську протоку

Також партнери України у Раді Європи вкотре висловили підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності держави у міжнародно визнаних кордонах та підтвердили невизнання незаконної анексії Криму Росією.

«На жаль, відповідно до правил Комітету міністрів Ради Європи, я не можу повідомити вам деталі обговорення. Але Україна задоволена його результатами з точки зору тих заяв, які пролунали. Утім, тут мало робити заяви. Зараз потрібні дії. Насамперед, РЄ може бути корисна для захисту прав та звільнення наших військовополонених. І ми зараз працюємо над залученням комісара Ради Європи з прав людини та інших інституцій до процесу» - прокоментував ситуацію постійний представник України при РЄ посол Дмитро Кулеба.

Як повідомлялося, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь. Спецназівці Росії обстріляли і захопили три українські кораблі у Керченській протоці та 24 моряків.

Верховна Рада 26 листопада ухвалила закон "Про затвердження указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" на 30 днів у 10 областях у зв'язку з агресією Росії у Керченській протоці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-