Україна домагатиметься закриття Босфору для кораблів РФ - командувач ВМС

Україна домагатиметься закриття Босфору для кораблів РФ - командувач ВМС

Фото
Укрінформ
Україна має намір звернутися до світової спільноти із закликом посилити санкції проти Росії у зв’язку з її агресивними діями в Азовському морі та закрити протоку Босфор для суден РФ відповідно до 19-го пункту Конвенції Монтре.

Про це заявив командувач Військово-морських сил ЗС України Ігор Воронченко на ІІ Міжнародній конференції з питань морської безпеки у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я як командувач ВМС прошу і висловлюю впевненість у тому, що світова спільнота прийме і визнає, що була проведена агресія проти держави Україна. У зв’язку з цим і під норми Конвенції Монтре, а саме 19-ий пункт, будемо просити щодо закриття протоки Босфор Турецькою Республікою (для суден РФ - ред.), щоб росіяни знали, як порушувати норми міжнародного права", - наголосив Воронченко.

Командувач українських ВМС підкреслив, що РФ намагається встановити та поширити своє домінування в Балтійському морі, в Арктиці, на Середньому та Далекому Сході. "Встановлення контролю над Україною є для Росії критично важливим, тому що повна реалізація тих демократичних та євроатлантичних перетворень призведе до краху імперських амбіцій та авторитарної державної машини РФ", - переконаний він.

За його словами, у діях російських військовослужбовців в Азовському морі вбачаються ознаки правопорушень, передбачених Кримінальним кодексом України, і вони мають понести за це відповідальність.

Читайте також: Щоразу для підвищення рейтингу Путін організовує "войнушку" — Геращенко

ІІ Міжнародна конференція з питань морської безпеки - це спільний захід командування Військово-морських сил Збройних сил України та Міжнародного центру стратегій безпеки і оборони. Конференція спрямована на підтримку формування доцільних військово-морських спроможностей в Україні, координацію зусиль та досягнення операційної військово-морської взаємосумісності з НАТО.

ІІ Міжнародна конференція з питань морської безпеки / Фото: Тарасов Володимир, Укрінформ

У заході беруть участь політики, дипломати, військові, міжнародні експерти і журналісти з обох боків Атлантики. На конференції обговорюються сучасні виклики безпеці в Чорному й Азовському морях і шляхи адекватного реагування на них, соціально-політичні та економічні наслідки змін середовища безпеки, а також політики НАТО в регіоні. Презентовано також стратегію розвитку ВМС ЗСУ.

Як повідомлялося, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь. Спецназівці Росії обстріляли і захопили три українські кораблі у Керченській протоці та 24 моряків.

Верховна Рада 26 листопада прийняла закон "Про затвердження указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" на 30 днів у 10 областях у зв'язку з агресією Росії в Азовському морі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-