Європі слід струсити заціпеніння перед нахабством Росії – посол Щерба

Європі слід струсити заціпеніння перед нахабством Росії – посол Щерба

Керченська криза
Укрінформ
Європа має нарешті струсити своє заціпеніння перед нахабством Росії та змусити РФ поважати міжнародне право, а не намагатися "зрозуміти" нещодавнє демонстративне та нечуване піратство Росії у Чорному морі.

На цьому наголосив посол України в Австрії Олександр Щерба у своїй статті у провідній австрійській газеті "Die Presse"

"Україна хоче миру – Росія хоче статусу супердержави. І оскільки йдеться про російське вторгнення на українську землю, а не навпаки – ключі до миру лежать у Москві, а не в Києві. А Москва дає чітко зрозуміти: для неї мир можливий тільки у вигляді обміну: Україна відмовляється від своєї свободи (у вигляді будь-якої перспективи європейського розвитку), а Росія робить можливим мир. А оскільки Україна на це не йде, то війна і тягнеться рік за роком. Але є і третій шлях: якщо Європа струсить нарешті своє заціпеніння перед нахабством Росії та згадає просту істину: міжнародне право існує для всіх – або ні для кого", - йдеться у статті.

Український посол нагадав, що вже чотири роки в Україні проливається кров, частина української території перебуває під російською окупацією, а "російські громадяни під російськими прапорами, з російською зброєю у руках, знаходяться на українській землі – не навпаки". "І тим не менше, знову і знову доводиться чути: "Там, мабуть, обидва винуваті…", "Хтозна, що там насправді відбувається…", "Я не сприймаю дій Путіна, але розумію його мотиви…". Ніби "розуміти" і "сприймати" не є двома сторонами одного цілого", - зазначив він.

Дипломат вказав на те, що минулої неділі ця війна перейшла у нову фазу: "Чотири російські військові кораблі у нейтральних водах вели полювання на вп’ятеро менший український корабель, у результаті той був пошкоджений. Потім Росія заблокувала ціле море. Потім Росія відкрила вогонь, поранила шістьох українських матросів та взяла 23 матросів у полон. Все це – перед узбережжям анексованого Криму, поруч із незаконно збудованим кримським мостом, на уламках всіх українсько-російських угод та договорів".

Втім, у західних ЗМІ у далі з’являються коментарі про те, що нібито обидві сторони винуваті: "Після чого – знову! – зазвучали звинувачення Росії про "українську провокацію". Після чого – знову! – пішли звичайні коментарі західних ЗМІ: "Мабуть, обидві сторони винуваті…", "Мабуть, усе пов’язано із виборами…".

Читайте також: Чехія сприятиме розблокуванню Азовського моря – депутат

Щерба закликав європейців не намагатися розуміти дії диктаторів та вбивць, а діяти. "Дорога Європо, у кожного диктатора, убивці, насильника, який не хоче жити за правилами, є "мотиви". Ними, як правило, займаються історики, психіатри та психологи-криміналісти – але ж не політики. Політик має зробити так, щоб світ жив за правилами", - написав він.

За словами посла, сама лише думка, що в цьому розкручуванні спіралі насильства винуваті обидві сторони – Україна і Росія – "є образливою". 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-