Порошенко закликав світ до єдності та солідарності з Україною

Порошенко закликав світ до єдності та солідарності з Україною

Укрінформ
Президент Петро Порошенко подякував керівництву НАТО, Європейському Союзу, США, іншим країнам-партнерам за солідарність з нашою країною в умовах акту прямої агресії Росії та закликав світ проявити єдність і солідарність з нашою країною.

Про це глава держави сказав в інтерв'ю американському телеканалу CNN, повідомляє прес-служба Глави держави.

"Петро Порошенко розповів про обставини та деталі агресії російських військових проти українських моряків, яка відбулася позавчора в акваторії Керченської протоки... Глава держави закликав весь світ проявити єдність і солідарність з Україною в захисті її свободи та демократії", - повідомляє прес-служба Президента.

Він наголосив, що це вперше, коли Путін вже не приховує, що це був його наказ застосувати збройні сили.

Читайте також: Путін не приховує, що наказав розстріляти українських моряків - Порошенко

Глава держави також підкреслив, що Україна має двосторонню угоду з Росією про вільне судноплавство в Азовському та Чорному морях і Керченській протоці, відповідно до якої ми маємо абсолютну свободу пересування через Керченську протоку і в Азовському морі, без будь-яких обмежень. Він додав, що затримувати, ба більше - блокувати українські судна, - є абсолютно протизаконно відповідно до міжнародного права щодо вільної навігації.

«Це дуже небезпечний прецедент і ми маємо забезпечити міжнародну реакцію, тому що завтра будь-яке міжнародне судно може бути піддано нападу. Ми не можемо більше з цим миритися », - акцентував Президент.

Він уточнив, що цей напад відбувся «в нейтральних міжнародних водах Чорного моря».

«Відповідно до міжнародного права - це прямий акт агресії, який повністю підпадає під резолюцію ООН», - наголосив Президент.

Читайте також: Окупанти у Криму сьогодні "судитимуть" ще дев'ятьох українських моряків

Як повідомлялося, 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації вчинили агресивні дії проти трьох українських кораблів, що здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь Азовського моря. Після цього спецназівці РФ захопили раніше обстріляні українські малі броньовані артилерійські катери «Бердянськ» і «Нікополь», рейдовий буксир «Яни Капу». На них перебувало 24 моряки.

Читайте також: Росія знехтувала імунітетом українських військових кораблів - МінТОТ

Повідомлялося також про шістьох поранених, проте перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко 27 листопада повідомила, що, за уточненими даними, поранено чотирьох затриманих, один з них у важкому стані.

Росія оголосила про намір судити затриманих українських моряків за нібито незаконний перетин державного кордону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-