ЗСУ готуються до будь-якого розвитку подій — Полторак

ЗСУ готуються до будь-якого розвитку подій — Полторак

Воєнний стан
Укрінформ
Міністр оборони України Степан Полторак поінформував американську делегацію про ситуацію в Азово-Чорноморському басейні та про запровадження в окремих областях України військового стану на 30 діб.

Зустріч міністра з послом США в Україні Марі Йованович та новопризначеним стратегічним радником від США Кітом Дейтоном відбулася у Києві, повідомляє прес-службм МОУ.

"Міністр оборони України поінформував іноземну делегацію про поточну ситуацію, що склалася в Азово-Чорноморському басейні, пов'язану з незаконними агресивними діями РФ стосовно корабельної групи Військово-Морських Сил Збройних Сил України в районі Керченської протоки. Степан Полторак зазначив, що вчора Верховна Рада України затвердила Указ Президента України про введення воєнного стану на 30 діб в окремих областях", - йдеться у повідомленні.

Фото: mil.gov.ua

Під час зустрічі Полторак наголосив, що запровадження воєнного стану - це превентивний крок. "Введення воєнного стану необхідне як превентивний захід у разі проведення Росією повномасштабної сухопутної військової операції проти України. Ми повинні перевірити готовність реагувати на будь-який розвиток подій. Водночас, відповідно до заяви Президента України у Верховній Раді, не будуть обмежені права та свободи громадян та не буде обмежуватися робота ЗМІ", - зазначив міністр.

За словами глави українського оборонного відомства, наразі проводиться низка заходів, спрямованих на підвищення рівня готовності ЗС України до відбиття зовнішньої агресії, включаючи забезпечення підготовки всіх міністерств та відомств України до можливого розвитку подій. Крім того, опрацьовується питання створення Об'єднаного центру для координації дій Міноборони та Генштабу. Цей підрозділ, крім іншого, інформуватиме органи виконавчої влади та інші відомства в частині, що стосується всебічного забезпечення ЗСУ.

Читайте також: Указ Президента про воєнний стан опублікують завтра - Сюмар

Як повідомлялося, Верховна Рада 26 листопада підтримала запровадження воєнного стану в 10 областях України у зв'язку з агресією Росії в Азовському морі строком на 30 діб.

Пропозиція про запровадження воєнного стану виникла після того, як 25 листопада російські судна обстріляли та захопили українські кораблі біля Керченської протоки. За останніми даними, шестеро українських моряків дістали поранення. ФСБ Росії підтвердила обстріл і затримання українських кораблів у Керченській протоці. Загалом на трьох українських катерах було 23 військових.

Зранку 25 листопада українські кораблі та рейдовий буксир планово вийшли з порту Одеси до порту Маріуполя. Під час цього завдання російське судно протаранило український буксир та пошкодило його. Зі свого боку Росія заявила, що українські кораблі нібито порушили територіальні води Росії і увійшли в закриту акваторію. Українські кораблі почали виходити з Керченської протоки, але російські кораблі переслідували їх, погрожували та застосували зброю.

Фото: mil.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-