Посольство у Бельгії розписало хронологію провокації РФ на Азові

Посольство у Бельгії розписало хронологію провокації РФ на Азові

Укрінформ
Посольство України в Бельгії поширило хронологію провокації, яку влаштувала Російська Федерація в Азовському морі.

Відповідний лист, який отримали дипломатичні установи та представники громадськості в Бельгії, а також розміщені у столиці цієї країни міжнародні інституції, є у розпорядженні Укрінформу.

«Дорогі друзі. Надсилаємо детальне пояснення щодо акту збройної агресії, який було здійснено Російською Федерацією у Чорному морі та в Азовському морі 25 листопада 2018 року. Такі дії несуть загрозу безпеці всіх країн Чорноморського регіону, що потребує чіткої реакції міжнародного співтовариства», - йдеться у листі.

Зокрема, повідомляється, що Російська Федерація здійснила акт агресії проти України. Всі описані дії Росії в Чорному та Азовському морях складають факт грубого порушення Хартії ООН та Морської конвенції ООН.

Лист містить детальний опис та хронологію подій, які розгорнулися 25 листопада під час планового переходу кораблів ВМС України «Бердянськ» і «Нікополь», а також буксира «Яна Капу» з Одеси у порт Маріуполь в Азовському морі. Про цей перехід було заздалегідь сповіщено, відповідно до всіх міжнародних норм та вимог щодо безпеки навігації. Незважаючи на це, всупереч Морській конвенції ООН та Угоді між РФ та Україною щодо співпраці в Азовському морі, російські прикордонні кораблі «Соболь» і «Дон», «Мангуст» і «Суздалець» здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС України. Всі ці незаконні дії задокументовані екіпажами українських кораблів та Командуванням ВМС України, вони будуть передані до компетентних міжнародних інституцій.

Читайте також: У Конгресі США засудили протиправні дії Росії в Азовському морі

Посольство України в Бельгії буде продовжувати детально інформувати громаду цієї країни та міжнародні інституції в Брюсселі про подальший розвиток подій.

Як повідомляв Укрінформ, наразі три українських судна залишаються захопленими російським спецназом у Чорному морі після того, як по ним був відкритий вогонь. Два українських катери "Бердянськ" та "Нікополь" уражені вогнем противника та втратили хід. Рейдовий буксир "Яни Капу" також змусили зупинитися. Щонайменше шестеро українських військовослужбовців зазнали поранень.

У зв'язку з надзвичайними подіями в Азовському морі Президент Петро Порошенко скликав Воєнний кабінет. Україна звернулася з вимогою негайно скликати засідання Ради Безпеки ООН.

Під час екстреного засідання РНБО Президент Петро Порошенко підтримав пропозицію Воєнного кабінету щодо запровадження воєнного стану й звернення з цією пропозицією до Верховної Ради.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-