Так починалася війна в Грузії: Експерти Atlantic Council про події в Чорному морі

Так починалася війна в Грузії: Експерти Atlantic Council про події в Чорному морі

Укрінформ
Експерти впливового в США аналітичного центру "Атлантична рада" порівняли нинішню агресію РФ у Чорному та Азовському морях зі стратегією малих кроків, яку Кремль використовував для розв'язання війни проти Грузії в 2008 році.

Про це йдеться в аналітичній публікації, оприлюдненій на офіційному сайті центру в неділю, повідомляє Укрінформ.

Як зазначив у публікації виконавчий віце-президент "Атлантичної Ради" Деймон Вілсон, Кремль застосовує тактику інкременталізму, спрямованої на досягнення великих стратегічних змін шляхом поступових не вкрай критичних кроків та змін.

"Інкременталістський підхід в Москві схожий на "повзучу анексію", яку ми спостерігали в Грузії в 2008 році. Будь-який окремий хід не є настільки драматичним, але в сукупності Росія досягає стратегічних результатів. Сьогодні росіяни вдалися до ескалації з метою залякування України, яка докладає зусиль, щоб відстояти свій доступ до міжнародних вод та власних портів", - підкреслив Деймон.

Читайте також: Американський експерт: Дії РФ - це ескалація конфлікту на морі

Директор Євразійського центру "Атлантичної Ради" Джон Гербст порівняв ситуацію в Чорному і Азовському морях з провокаціями РФ проти Грузії десять років тому.

"Москва протягом багатьох років чинила провокації проти Грузії: польоти військових літаків, випадкові влучання ракет по грузинській території та, звичайно ж, обстріли через лінію демаркації між частинами Грузії, де з одного боку розміщувалися російські війська, а з іншого була решта території Грузії. Така стрілянина з Південної Осетії спричинила війну між Росією та Грузією в 2008 році ", - підкреслив Гербст.

Читайте також: Президент говоритиме з міжнародними організаціями щодо ситуації в Азові

Він пов'язав нинішній розвиток подій з "небезпечною грою", яку розв'язав Кремль ще минулого квітня, коли почав "інспектувати" торговельні судна, які прямували до й з українських портів Маріуполя та Бердянська у Азовському морі.

Старший науковий співробітник "Атлантичної Ради" Андерс Аслунд у зв'язку із ситуацією закликав посилити безпеку в регіоні шляхом розміщення там сил Північноатлантичного альянсу. "НАТО і США повинні відправити морські кораблі в Азовське море, щоб гарантувати, що воно залишається відкритим для міжнародних перевезень", - наголосив Аслунд.

Читайте також: Україна ініціювала засідання ОБСЄ через агресію РФ в Азовському морі

Він також підкреслив, що ці заходи "повністю відповідали би Конвенції ООН про морське право, а також Конвенцією Монтре про режим проток від 1936 року".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-