У Києві влаштували прийом із нагоди 27-річчя незалежності Киргизстану

У Києві влаштували прийом із нагоди 27-річчя незалежності Киргизстану

Фото
Укрінформ
У посольстві Киргизстану в Україні відбувся дипломатичний прийом з нагоди 27-річчя незалежності Киргизької Республіки.

Киргизстан зацікавлений у подальшому поглибленні двосторонньої співпраці з Україною у сфері економіки, сільського господарства, транспорту, культури і туризму.

Про це заявив посол Киргизької Республіки в Україні Жусупбек Шаріпов, виступаючи на урочистому прийомі, організованому посольством з нагоди 27-річчя незалежності Киргизстану і 90-річчя видатного письменника Чингіза Айтматова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Киргизстан надає важливого значення подальшому поглибленню взаємовигідних і партнерських відносин з Україною. Наші країни пов'язують міцні історичні зв‘язки дружби і співпраці", - сказав посол.

Він нагадав, що дипломатичні відносини між Киргизстаном і Україною були встановлені 19 вересня 1992 року, і поточні киргизько-українські відносини характеризуються поступальною динамікою взаємовигідної співпраці. Зокрема, підкреслив посол, співпраця ведеться у сфері торгівлі, економіки, сільського господарства, транспорту, культури, туризму, науки та освіти.

Читайте також: Чолій високо оцінив 25-річну роботу української громади в Киргизстані

Він також розповів, що цього року Киргизстан і світова спільнота широко святкують 90-річний ювілей киргизького письменника і гуманіста планетарного масштабу Чингіза Айтматова, а Міжнародна організація тюркської культури оголосила 2018-й рік роком Айтматова. "За даними ЮНЕСКО, Айтматов є одним з найбільш читаних авторів, його твори були перекладені 176 мовами світу і видані у 128 країнах більш як 100-мільйонним накладом. Це свідчить про те, що письменник присвятив свій життєвий і творчий шлях інтересам не лише своєї батьківщини, а й усьому людству", - сказав дипломат.

За його словами, Айтматов з великою любов'ю ставився до України, про що згадується у його спогадах за підсумками поїздок у Чернівецьку та Івано-Франківську області в 1970 і 1971 роках, а також підтримував дружні зв'язки з багатьма відомими українськими діячами культури і письменниками.

У Києві влаштували прийом з нагоди 27-річчя незалежності Киргизстану/Фото: Анна Войтенко, Укрінформ

Посол зазначив, що в рамках святкування ювілею письменника Посольство Киргизької Республіки спільно з Міністерством культури України і українськими культурно-просвітницькими організаціями провело цілий ряд літературно-творчих заходів, таких як спеціальний випуск журналу іноземної літератури "Всесвiт", літературно-художній вечір у Національній академії мистецтв України разом з Дитячою національною бібліотекою України проведено Всеукраїнський конкурс дитячого малюнка з мотивів творів Чингіза Айтматова, в якому взяли участь більше 4 тис. дітей з усіх регіонів України, а також здійснено видання вперше перекладених українською мовою Айтматівських творів: "Біла хмара Чингізхана", "Коли падають гори (вічна наречена)" і "Тавро Кассандри".

Дипломат висловив подяку всім, хто проявив ініціативу і взяв участь у спільних проектах по святкуванню ювілею Чингіза Айтматова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-