Експерти назвали здобутки і прорахунки влади після Революції Гідності

Експерти назвали здобутки і прорахунки влади після Революції Гідності

Опитування
Укрінформ
Відновлення курсу України на євроінтеграцію, підписання Угоди про асоціацію з ЄС і отримання безвізу є важливими досягненнями Революції Гідності.

На такій думці зійшлися 80 експертів, яких опитали фахівці Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва, повідомила під час презентації опитування директор фонду Ірина Бекешкіна.

"Наше експертне опитування, яке ми проводимо вже п'ятий рік поспіль, показує, що після Майдану був різкий прорив. Це правда, коли кажуть, що Україна у цей час зробила стільки реформ, скільки не робилося усі попередні роки. Це все було зроблено протягом перших 2-3 років після революції, а далі спостерігається застій, коли ми ще живемо на колишніх здобутках, але треба іти вперед", - сказала вона.

Як зазначила Бекешкіна, до цілей Майдану, які уже досягнуто, експерти відносять відновлення курсу на євроінтеграцію, підписання Угоди про асоціацію з ЄС, отримання безвізового режиму, повалення влади Януковича і часткове оновлення політичних еліт.

Водночас фахівці вважають, що після Майдану не вдалося "перезавантажити" систему влади, забезпечити прихід нових еліт та люструвати старі.

Після Революції Гідності, на думку експертів, не було проведено систематичної боротьби з корупцією, не відбулося деолігархізації влади, системної реформи правоохоронних органів і судочинства, а також не досягнуто економічного зростання і не покарано представників попередньої влади за злочини проти Майдану.

До негативних наслідків Майдану також відносять втрату Україною територіальної цілісності внаслідок збройної агресії Росії. При цьому експерти відзначають: до цього призвів не сам Майдан, а реакція Росії на революційні події в Україні і її бажання скористатися тимчасовою слабкістю української держави.

Читайте також: В Україні назвали ТОП-5 успішних реформ

Більшість опитаних експертів вважає неможливим повторення Майдану протягом найближчих років. Водночас третина учасників опитування вважає такий розвиток подій ймовірним. Спричинити нові акції протесту можуть погіршення рівня життя населення і кричущі випадки порушення прав людини.

Опитування проводилося протягом 12-18 листопада поточного року. Респондентами стали відомі громадські активісти, журналісти, правники, політологи, інші фахівці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-