Українські вибори: експерти обговорили можливі сценарії втручання РФ

Українські вибори: експерти обговорили можливі сценарії втручання РФ

Дослідження
Укрінформ
Аналіз історичних прецедентів втручань в українські політичні процеси є аргументованим підгрунтям для оцінки загроз з боку Кремля під час президентських та парламентських виборів в Україні у 2019 році.

Таку позицію озвучили українські та американські експерти під час презентації дослідження «Історія російських втручань в українські вибори. Чого очікувати Україні в 2019 році?», представленого на «круглому столі» в Укрінформі.

Дискусія була ініційована українським Центром оборонних реформ і низкою провідних міжнародних експертів. В обговоренні також брали участь представники дипломатичних місій Великої Британії, Канади, Угорщини, Португалії та США, зокрема, американський радник Міністерства оборони України з питань стратегічних комунікацій Майкл Клейман.

Перша частина дослідження була присвячена аналізу російських інтервенцій із використанням штучно створених етнічних, релігійних, мовних та інших нібито конфліктних для українського суспільства точок, які у результаті призводили до втрати прозахідного курсу України. Друга частина є комплексом прогнозів щодо російського втручання на майбутніх виборах з використанням тих самих технологій і тих самих гравців.

Керівник Центру оборонних реформ Олександр Данилюк представив аналіз справи Георгія Гонгадзе та кампанії "Україна без Кучми", назвавши їх одними з найуспішніших російських гібридних операцій в Україні, які привели до втрати прозахідної орієнтації в державі, зазначивши, що ключовими фігурами в даних процесах були або кадрові співробітники російських спецслужб, як майор Мельниченко, або приховані агенти впливу, які маскуються під українських патріотів.

«Існує багато фактів про інформатора - майора Мельниченка, який нібито записував на плівки розмови про вбивство Георгія Гонгадзе в кабінеті президента Кучми, на яких фактично і був побудований весь скандал. Тоді про це не було відомо, але до 1994 року майор Мельниченко був кадровим співробітником російських спецслужб і близьким другом офіцера КДБ Олександра Литвиненка (отруєний у Лондоні - ред.), з яким вони навчалися у вищій школі КДБ в 80-х. За місяць до своєї смерті (під час кампанії «Україна без Кучми» - ред.) Олександр Литвиненко заявив, що майор Мельниченко регулярно контактує з ФСБ, постійно літає в Москву і навіть назвав ім'я керівника Мельниченко в ФСБ - генерала Павловського», - розповів Данилюк.

Експерти також проаналізували президентські вибори 2004 року, які згідно з дослідженням, стали класичним прикладом російського впливу на суспільні настрої з метою розділу українців для подальшої реалізації геополітичних цілей Російської Федерації.

У приклад була наведена політична агітація тодішнього кандидата в президенти України Віктора Януковича, з нібито бажаною демократичними силами картою поділу українців на «три класи», яка повністю відповідала баченню Кремля щодо розподілу України на три частини, - так званої «Новоросії». Також були представлені постери антиреклами проти кандидата Віктора Ющенка, зображуваного як маріонетка Заходу, поява яких тоді була синхронно запущена зі створенням росіянами фейкових нацистських структур з кадетів Національної академії МВС, які нібито  підтримували Ющенка, що супроводжувалися масованою інформаційною кампанією в регіональних ЗМІ про формування так званої «Донбаської ідентичності». Аналітики підкреслили, що наслідки формування в свідомості людей такої псевдоідентічності мали місце не тільки в 2004-му, але і в 2014 році на момент початку війни, а сама кампанія стала яскравим прикладом інформаційно-психологічної операції російських спецслужб.

Читайте також: Росія намагатиметься використати вибори в Україні для гібридної агресії - Турчинов

Окрему увагу аналітики приділили ролі дезінформації і фейкових новин під час попередніх виборчих кампаній - «Педофіл гейту», що став гучним скандалом в 2009 році і одним з чинників перемоги Віктора Януковича на президентських виборах і нібито заявою Тимошенко про «бажання поставити Донбас на коліна», яку використали російські технологи, а також політична агітація з використанням релігійних і мовних питань, навівши як приклад тези інформаційних кампаній Наталії Вітренко.

Експерти також бачать загрозу у використанні фейкових політиків і активістів, які видають себе за прозахідних українських патріотів. Як приклад, було проаналізовано фігуру відомого політика Олександра Мороза, лідера партії соціалістів, активного учасника Помаранчевої революції, який зрадив своїх виборців і приєднався до «Партії регіонів» всупереч публічній прозахідній позиції, і політичному проекту «Пора» з його лідером Владиславом Каськівим, який протягом багатьох років займав патріотичну позицію, як наслідок також приєднався до регіоналів і нині переховується в Панамі.

Участь в презентації дослідження і дискусії також взяли Моллі МакКью - стратегічний радник з питань інформаційної безпеки (США) і український політолог Олег Саакян. Експерти вважають, що і на майбутніх виборах росіяни використовуватимуть аналогічні технології, тому готують пакет рекомендацій українському уряду з протидії існуючим загрозам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-