Українська делегація у ПАРЄ змусила Ягланда виправдовуватися

Українська делегація у ПАРЄ змусила Ягланда виправдовуватися

Оновлено
Укрінформ
Турбйорн Ягланд був змушений відреагувати на слова народного депутата України Олексія Гончаренка, який закликав норвезького політика не лобіювати інтереси Росії у ПАРЄ.

Про це йшлося під час дебатів в Асамблеї щодо змін до регламенту стосовно повноважень національних делегацій, включаючи право голосу, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Страсбурзі.

У своєму виступі Гончаренко, який у сесійній залі одягнув гумові захисні рукавиці, емоційно вказав генеральному секретарю Ради Європи Ягланду на його явну проросійську позицію та порадив провести відповідні умовні заходи із дегазації та деактивації у випадку повернення «токсичної» Росії в ПАРЄ.

У свою чергу, Ягланд попросив слова та почав не дуже упевнено пояснювати юридично-правові та інституційні процеси навколо порушеного питання.

Це викликало емоційні несхвальні вигуки багатьох членів Асамблеї, включаючи представників української делегації.

Ірина Геращенко написала у Фейсбуці, що Сергій Соболєв нагадав "страсбурзьким лицемірам" (які посилалися на те, що парламентська опозиція, не відповідає за дії Путіна), що в Держдумі немає ніякої опозиціі, й Держдума несе повну відповідальність за анексію Криму і війну на Донбасі, бо голосувала за це. 

Геращенко нагадала про політв‘язнів Кремля, Сенцова, якого погрожують годувати примусово, про всіх незаконно утримуваних.

А Олексій Гончаренко заявив, що з росіянами страшно сідати за один стол- можуть отруїти.

На цьому Янгланд "таки зірвався, - пише Геращенко. Він взяв слово,побіг на трибуну й почав виправдовуватися, що, мовляв, він писав висновок до цієї злощасної резолюції , яку обговорює зала, не з власної ініціативи, а бо його.... попросило керівництво ПАРЄ". 

За словами Геращенко, виступ Ягланда "мав абсолютно протилежний ефект. Британські консерватори виступили з приводу процедури ведення дебатів і заявили, що не дозволять Янгланду втручатися в голосування,тиснути на Асамблею, впливати на хід голосування й на дебати і взагалі проти шантажу і тиску". 

Слід зазначити, що офіційно у Раді Європи та в ПАРЄ доповідачі, які пояснювали необхідність розгляду регламентного питання, включаючи керівництво, наголошували, що йдеться лише про необхідність «зміцнення» організації, а російське питання до цього не має жодного стосунку.

Ідеться про пропозиції щодо змін до регламенту ПАРЄ стосовно відкликання або перегляду повноважень та/або прав щодо представництва та участі національних делегацій, а також щодо прав голосу членів та процедури голосування національних делегацій.

Читайте також: Депутат вдягнув на сесію ПАРЄ гумові рукавиці - для захисту від "токсичної Росії"

Пропозиції передбачають ускладнення для Асамблеї процедури накладання санкцій на національну делегацію, що, як пропонується, повинно отримати підтримку двох третин голосів депутатів, на відміну від простої більшості, що діє нині.

Як відомо, зазначене питання порушено у ПАРЄ у зв'язку з обмеженням прав російської делегації, що триває з 2014 року після початку агресії Росії проти України. Відтоді РФ припинила сплачувати внески до бюджету Ради Європи.

Нині у Раді Європи та у ПАРЄ діє проросійське лобі, включаючи деяких представників керівництва організацій, яке намагається відновити повноваження російської делегації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-