Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Генасамблея ООН: Правильний день народження Президента. За ці дні Україна отримала нових союзників

Генасамблея ООН: Правильний день народження Президента. За ці дні Україна отримала нових союзників

Блоги
Укрінформ
Генасамблея – ідеальний майданчик для максимальної кількості зустрічей

Звичайно, ключова тема виступу президента Порошенка з високої трибуни Генасамблеї ООН- це наслідки російської агресії й окупації, захоплення Криму і Донбасу, екологічна катастрофа окупованих територій, мілітаризація колись туристичного півострову, порушення прав людини. Особливий акцент – заклик підтримати введанння миротворчої місії з широким мандатом тимчасової міжнародної адміністрації, під егідою ООН. Президент говорив про чергові провокації росіян в Азовському морі, й незаконно збудований керченський міст. 

Але для мене чи не найважливішими були його слова про бранців Кремля, історії кримчан Володимира Балуха і Олега Сенцова, які знаходяться між життям і смертю, й голодують з вимогою звільнити всіх бранців Кремля. Й розповідь про Сергія Глондаря, що жодного разу не бачив своєї маленької донечки, яка народилася після мобілізації тата. Сергій разом з побратимами вже 3,5 роки утримується в окупованому Донбасі. Президент Порошенко розповів всьому світові, що РФ відмовляється забрати своїх громадян, яких послала вбивати українців, й які засуджені за терор в Україні, в обмін на політв’язнів Кремля. Й закликав не лише висловлювати солідарність, а разом боротися за звільнення українців . 

Час від часу камери виводили на два великі екрани біля трибуни картинки сесійної зали, яка уважно слухала українського президента. Й тільки одна делегація виділялася - росіяни. Їх представники закатували очі, кусали губи, смикалися і йорзали, й уважно конспектували. Ось останнє правильно. 

Нехай записують за українським президентом, що ми й надалі будемо боротися за кожен сантиметр української землі, до повного відновлення територіальної цілісності. Ми подаватимемо в міжнародні суди на Росію , ми виступаємо за реформу ООН, де країна - член Радбезу безсоромно зловживає правом вето. Й з кожної міжнародної трибуни і на кожній зустрічі нагадуватимемо про всі злочини Росіі. 

Президенту України зала аплодувала після виступу, що нечасто буває на пленарці Генасамблеї. Й, сподіваюся, цей виступ і вся величезна робота на полях Асамблеї наближають нас до вирішення питання по миротворцям й збільшують кількість прихильників України , які вже найближчі місяці підтримають резолюцію по порушенням прав людини на окупованих територіях.

Також президент Порошенко закликав визнати Голодомор геноцидом і прийняти відповідну декларацію в пам’ять про мільйони жертв сталінського режиму.

*    *    *

Загалом, це був непересічний день народження Президента. 

Вже о 8 ранку розпочалася перша зустріч – з американським бізнесом, де ключовими темами були інвестиції, створення прозорих правил в держзакупівлях, приватизація, запрошення активно працювати на українському ринку. 

Потім – кілька важливих двосторонок, зокрема, з пані президенткою Хорватії К. Грабар-Кітарович, з президентом Ємену Абд Раббо Мансур Хаді, й дуже тепла, дружня розмова з турецьким лідером, Р. Ердоганом, нарешті – діалог про перспективи миротворчої місії з Генсеком ООН Антоніо Гуттєрешем. 

Це – тільки офіційна адженда дня, а поза цим – десятки коротких неформальних зустрічей на полях Асамблеї. Де в кулуарах за кілька хвилин можна звірити годинник з партнерами і друзями, окреслити ключову проблематику, отримати підтримку, завоювати союзників. 

Й дійсно, немає значення тривалість розмови, ключове – порозуміння співрозмовників, максимальне використання часу. 

Президент по максимуму використав кожну хвилину в Асамблеї, зміг коротко переговорити за ці два дні з президентами Румунії, Польщі, прем‘єркою Великої Британії, високопосадовцями США (в тому числі й на офіційних прийняттях та прийомах). Й це дійсно був справжній урок дипломатії і майстерності вести міжнародні переговори для всієї української делегації. 

Україну згадували в своїх виступах на Генасамблеї президент Ердоган і Кіска, інші лідери, й це дуже показово і символічно. Я впевнена, що за ці дні ми отримали нових союзників, що дуже важливо напередодні голосування по резолюції щодо порушення прав людини на окупованих територіях, й у нашій боротьбі за введення миротворчої місії.

Й якщо на офіційних двосторонках президент обговорював зі своїми візаві й питання миру на Донбасі та в Криму, активізацію торгово-економічних взаємин, то під час короткого неформального спілкування в кулуарах вистачало кількох хвилин, аби поінформувати про провокації росіян в Азовському морі, безпекову ситуацію, й ще й обмінятися думками про перспективи миротворчої місії, запросити відвідати Донбас, розповісти про заблокований процес звільнення заручників і про їх долі, домовитися про офіційну зустріч і візит. Генасамбея – ідеальний майданчик для максимальної кількості зустрічей. 

Правильний день народження президента. На роботі. В боротьбі за країну і мир, за перемогу.

Ірина Геращенко
FB-1, FB-2
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-