Мрії ідіотів, або Як Кремль задумав “розвалити” Україну

Мрії ідіотів, або Як Кремль задумав “розвалити” Україну

Аналітика
Укрінформ
Черговий російський військовий експерт розвів баляси про розпад України на кілька невеликих держав. Десь ми вже таке чули

Вже понад тиждень Мережею, зокрема, в українському сегменті соцмережі Фейсбук гуляє публікація російського військового експерта Олександра Храмчихіна під назвою “Чи почнеться розпад України”, опублікована на сайті російського видання “Незалежний військовий огляд”. Детально аналізувати написане в статті не бачимо сенсу. Автор не наводить жодних фактів, цифр – самі лише оціночні судження. Утім, там все ж міститься кілька прикметних тез – “демонтувати Україну”, розвалити її на невеликі держав. І для реалізації такого сценарію, військовий експерт пропонує залучити навіть не наших проросійських політиків – мовляв, і вони виступають за єдину Україну — а місцевих сепаратистів, причому, навіть тих з них, хто з відвертою антиросійською позицією.

Що ж, кремлівські зозулі подібні речі кують не вперше. Приміром, навесні 2014 року ті ж “експерти” розповідали, як швидко Україна “розвалиться”. Результат – протилежний. Втім, комусь треба, щоб подібні вкиди поширювались в українському сегменті Мережі якомога ширше і швидше. І треба визнати: певного результату саме в цьому наші вороги добиваються. Інша річ, як ми на це реагуємо?

Ми вирішили оцінити, наскільки озвучені плани щодо України взагалі реальні, а також, що треба робити, аби виключити такий сценарій з гарантією?

Укрінформу відповідають:

Олег Жданов, військовий експерт:

Олег Жданов
Олег Жданов

"Якщо РФ не домовиться з місцевими елітами, то ймовірність такого сценарію дорівнює нулю"

“Подібних сценаріїв ними озвучувалося чимало. Той же Жириновський навіть карту опублікував: як Україна розвалиться на п’ять частин, хто і що забере – Румунія, Польща, Угорщина – і що, зрештою, залишиться. Можливо, на сьогодні це і є метою РФ, бо вони прекрасно розуміють, що всю Україну вони не візьмуть вже ніколи. Протягом п’яти років ми дуже далеко від них відійшли. Тому їх влаштує, хоча б частина України. Але. Існує ще й таке поняття як місцеві еліти – олігархи. І я не думаю, що вони готові піти під Росію, хоча б тому, що там зовсім інший порядок капіталів. Автор наголошує, що вести мову можна буде тільки з сепаратистами, нехай антиросійськими? Це утопія. Адже будь-які місцеві сепаратисти, криміналітет, маргінали – все це підпорядковано місцевим елітам. Хто платить гроші – той замовляє музику. Якщо не хочеш гратися у “руській мір”, то тих, хто захопив Харківську ОДА, кладеш обличчям в асфальт. І на цьому все закінчилося. Те ж саме в Одесі було. Тобто, якщо РФ не домовиться з місцевими елітами, то ймовірність такого сценарію дорівнює нулю. Однак, якщо про це вже мова, то скажу: Україні, щоб виключити навіть малесеньку думку про подібний розвиток подій, треба підсилювати ідеологічну політику. А у нас досі не сформульовано національну ідею, ми не виховуємо населення в дусі патріотизму. Люди це роблять самостійно, без державної підтримки. Ми перетинаємося лише там, де державі потрібні гроші. І в цьому наша головна проблема”.

Євген Магда, директор Інституту світової політики:

Євген Магда
Євген Магда

"Треба змінюватися зсередини і завдяки цьому – рухатися вперед. І чим вищих результатів досягнемо, і тим меншого значення для нас матимуть подібні публікації"

“Це вони для того, щоб торгуватися: щось запропонувати Польщі чи Угорщині, щось захопити самим, а щось перетворити на маріонеткову державу. І вони свої “хотєлки” намагаються викладати в пресі, аби в разі чого, в разі надзвичайно щасливого для них збігу обставин сказати: ну, ми ж вже давно це пропонували. Але я впевнений, що з цього нічого не вийде. З усього цього для України витікає одне завдання: в гібридному протистоянні з Росією ми повинні робити все можливе, щоб ставати сильнішими. Незалежно від того, що думають в Росії, в Євросоюзі, в Сполучених Штатах. Насамперед, змінюватися зсередини і завдяки цьому – рухатися вперед. І чим вищих результатів досягнемо, і тим меншого значення для нас матимуть подібні публікації.

Геннадій Шкляревський, професор історії Бард-колледж США (Bard College):

Геннадій Шкляревський
Геннадій Шкляревський

"Це щоб посіяти паніку серед населення і таким чином вплинути на уряд. Навряд чи подібні висловлювання можна сприймати серйозно"

– Розділити Україну на кілька держав не вийде. Адже для цього потрібна якась політична основа на місцях, а її немає. Україна навіть в радянські часи мала формальні ознаки державності, в українців, хоч би як там, сформувалось ставлення до себе, як до єдиного народу. Яка може бути підстава для відділення будь-яких його частин? Яке може бути обґрунтування такого відділення? Що це будуть за держави? Яку ідентичність вони матимуть? Що ж, зрештою, це буде: Україна №1, №2, №3? Просто безглуздя якесь. Так звані ДНР і ЛНР – це маріонеткові утворення, які довго в історичному плані існувати не можуть. Я вже не кажу про те, що будь-які насильницькі спроби відокремити частини України можуть викликати дуже негативну реакцію з боку населення з найбільш непередбачуваними наслідками.

Що ж стосується висловлювань усіляких російських "експертів" та "оглядачів", то вони робляться перш за все з пропагандистської метою, спрямованою на те, щоб посіяти паніку серед населення і таким чином вплинути на уряд України. Навряд чи подібні висловлювання можна сприймати серйозно.

Юрій Радковець, віце-президент Незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень “Борисфен Інтел”, генерал-лейтенант запасу:

Юрій Радковець
Юрій Радковець

"Схожих публікацій буде іще багато. Їм мета – посіяти паніку, змусити українців думати виключно про своє, меркантильне, а не про державне"

“Невдовзі на Україну чекають вибори. Спочатку президентські, а згодом парламентські. І подібними публікаціями про “демонтаж України” Кремль проводить масовану атаку на мізки українських виборців, яка надалі тільки посилюватиметься. Вони намагаються розбити український електорат, роздрібнити його і розтягти на маленькі групки, от на такі «державки», котрі не зможуть протистояти “великій” Росії. Тобто, вони намагаються посіяти паніку серед населення, аби воно думало, що на українську державу, її економіку, армію тощо – невдовзі чекає крах. Мовляв, про яку єдину, проєвропейську Україну, про які державні пріоритети – майбутнє членство в Євросоюзі і в НАТО – ви говорите? Краще подумайте про те, як і за рахунок чого будете виживати, коли завтра держава Україна зникне, розколеться на декілька уламків. Саме таку думку Росія намагається нав’язати українцям.

Звичайно, ми робитимемо все можливе, щоб не допустити навіть мізерної ймовірності для розвитку подібного сценарію. Для цього наша влада не має права бути аморфною, як зараз, треба взяти досвід країн, де Кремль вже пробував втручатися. Треба посилити внутрішню інформаційну політику, пояснити людям, що зараз, а особливо напередодні виборів, за ними, тобто, їхньою поведінкою, вподобаннями, настроями, уважно слідкуватимуть і пропонуватимуть обміняти майбутні перспективи України як члена європейської сім’ї на ковбасу, гречку тощо. Це перше. Друге – ні в якому разі не йти на жодні компроміси. Власне, нині такі гасла від проросійських сил вже звучать. Утім, якщо ми на це підемо, забудемо про Крим, віддамо Донбас і Азовське море, то все буде марно – нас відкине на кілька десятків років назад”.

Юрій Шуліпа, політолог, директор міжнародної спілки “Інститут національної політики”:

Юрій Шуліпа
Юрій Шуліпа

"Росія може почати реалізацію сценарію «розколу» тільки у разі дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні після виборів"

– Російський військовий експерт просто оприлюднив один із сценаріїв Путіна щодо розчленування України і знищення українців. До цього треба поставитися дуже серйозно. Ми всі повинні розуміти: агресія Росії проти України завершитися лише після вступу в законну силу обвинувального вироку Гаазького міжнародного кримінального суду щодо Володимира Путіна і членів його кремлівської команди за фактами анексії Криму, ведення агресивної війни на Донбасі та втручання у внутрішні справи України. Втім, наразі реалізація воєнного сценарію проти України малоймовірна: Росія не має мобілізаційної економіки, притаманній країнам-агресорам. Та й відмобілізованість російського населення зараз далеко не та, яка була на початку літа 2014 року. До того ж, Росію чекають пакети нових санкцій. Тож зараз основну ставку Росії щодо захоплення усієї України, зроблено на спробу всадовити в крісло президента свого «гауляйтера». Тобто захопити Україну через вибори. Звідси існує вірогідність того, що Росія може почати реалізацію сценарію «розколу» тільки у разі дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні після виборів президента. Тому Росія блокує Азовське море, проводить військові навчання в анексованому Криму на межі з Херсонською областю. Все це ознаки того, що Росія продовжує готуватися до спроби воєнного захоплення частини українських територій. Про це, власне, і повідомив черговий російський пропагандист і неформальний ретранслятор забаганок Путіна”.

Опитав Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-