Брюссель прокоментував намір Києва закріпити в Конституції курс на ЄС і НАТО

Брюссель прокоментував намір Києва закріпити в Конституції курс на ЄС і НАТО

Укрінформ
У Євросоюзі поважають право України закріпити в Конституції незворотність європейського і євроатлантичного курсу держави, однак нагадують про необхідність продовження реформ, визначених в Угоді про асоціацію.

Про це в ексклюзивному коментарі власному кореспонденту Укрінформу заявив речник ЄС.

"Це є суверенним правом кожної країни – вносити зміни до Конституції та визначати свої стратегічні цілі", - заявив речник.

При цьому в ЄС нагадали, що Угода про асоціацію Україна-ЄС визначає, що просування реформ та процес зближення України сприяє поступовій економічній інтеграції та поглибленню політичної асоціації держави з Євросоюзом, що також було підтверджено на двосторонньому саміті 9 липня.

"Відтак ми повною мірою зосереджені на імплементації Угоди про асоціацію ЄС-Україна, включаючи поглиблену і всеохоплюючу ЗВТ, задля повного використання її можливостей на користь обох сторін", - заявили в ЄС.

Читайте також: Курс на ЄС і НАТО: законопроект Порошенка пройшов оборонний комітет Ради

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко 3 вересня зареєстрував у Верховній Раді проект закону № 9037 "Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)".

Проект закону визначено Президентом як невідкладний.

Законопроектом, зокрема, пропонується внести зміни до Конституції й віднести до повноважень Верховної Ради визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в НАТО.

Окрім того, пропонується додати положення, що Президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС і НАТО, а також закріпити норму, що Кабінет міністрів забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО.

Водночас Президент просить ВР скасувати у Перехідних положеннях Конституції норму щодо можливості використання наявних військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань на умовах оренди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-