Радіо Свобода не вірить у “шпигуна” Асєєва

Радіо Свобода не вірить у “шпигуна” Асєєва

Укрінформ
Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа вважає сумнівними "зізнання" у шпигунстві блогера і журналіста Радіо Свобода Станіслава Асєєва, які показав в ефірі російський державний телеканал "Россия-24".

Це може означати загострення у справі журналіста, заявили на Радіо Свобода, де, зокрема, працював Асєєв. 

"Ми ставимо під сумнів обставини цього так званого "зізнання". Ми не маємо жодного уявлення про те, коли, за яких обставин чи примусу воно було зроблене", – заявила речниця Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Джоанна Левісон.

"Ми продовжуємо вимагати, щоб Станіслав Асєєв був негайно звільнений з-під варти", додала вона.

17 серпня телеканал "Россия-24" показав програму, в якій полонений журналіст Станіслав Асєєв нібито підтверджує, що працював на українську розвідку. Бойовики вперше показали Асєєва з моменту затримання.

Читайте також: У Конгресі США закликають бойовиків звільнити журналіста Асєєва

Як повідомляв Укрінформ, зв'язок з донецьким блогером і автором проекту Радіо Свобода "Радіо Донбас. Реалії" Станіславом Асєєвим, відомим під псевдонімом Станіслав Васін, зник 2 червня 2017 року.

Бойовики більше місяця відмовлялися повідомити, де перебуває Асєєв. У липні 2017 року представники угруповання "ДНР" підтвердили утримання в заручниках журналіста і дозволили йому зустрітися з матір'ю.

Як повідомив у липні цього року колишній депутат Верховної Ради Єгор Фірсов, однокурсник  Асєєва, бойовики "ДНР", які незаконно утримують журналіста в Донецьку, намагаються представити його "шпигуном" і шантажують можливим затриманням матері. Зокрема, як зазначив Фірсов, терористи нібито знайшли щоденник Асєєва і публікують з нього окремі розділи. За даними політика, мета бойовиків - переконати всіх, що Асєєв не журналіст, а шпигун. Водночас Фірсов повідомив, що справжній щоденник Асєєва знаходиться у нього.

Бойовики хочуть засудити Асєєва за обвинуваченнями у шпигунстві. За так званими місцевими законами "ДНР", йому загрожує 20 років тюремного ув'язнення або навіть смертна кара, якщо "злочин" був скоєний під час війни.

На початку липня 2018 року Асєєв, за інформацією Фірсова, оголосив голодування.

Усього в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-