Політолог сказав, про що свідчить візит

Політолог сказав, про що свідчить візит "яструба" Трампа до Києва

Ексклюзив
Укрінформ
Візит радника президента США з питань нацбезпеки Джона Болтона до України і його участь у святкуванні Дня Незалежності в Києві стане свідченням послідовності адміністрації президента Дональда Трампа в питанні підтримки України.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив політолог Євген Магда.

"Візит Болтона до України і його присутність на святкуванні Дня незалежності у Києві - це хороший знак і, як на мене, свідчення послідовності адміністрації Трампа в питанні підтримки України. Торік на параді в Києві був міністр оборони Джеймс Меттіс, зараз Джон Болтон, відомий як "яструб" і "першинг" у відносинах з Росією. Це свідчення того, що підтримка нікуди не зникає", - сказав політолог.

На його думку, те, що радник Трампа з питань нацбезпеки в один часовий проміжок контактуватиме і з Росією, і з Україною, не варто драматизувати, тут "ніякої зради немає", це просто питання логістики.

Читайте також: Гопко розповіла, чим важливий візит Болтона в Україну

Окрім того, Магда зауважив, що ми не можемо вплинути на бажання американських посадовців зустрічатися чи спілкуватися з росіянами, а у дипломатії це нормальний процес - вести діалог навіть зі своїм супротивником.

Водночас політолог звернув увагу на настрої американців по відношенню до Росії, зокрема, на новий етап санкцій США проти Росії.

"Ці хіміко-бактеріологічні санкції достатньо серйозні, достатньо суттєві, так само, як суттєвим є оборонний бюджет на 2019 рік, в який, за словами Трампа, закладена дуже значна модернізація збройних сил США. Як на мене, американці стоять на порозі того, щоб розпочати нову гонку озброєнь, яка може призвести до того, що у Росії в економічному плані "розв'яжеться пупок", і це, я думаю, очевидні речі", - зазначив політолог.

На запитання, чи буде Болтон, на його думку, під час зустрічі з вищим керівництвом України порушувати питання продовження дії закону про особливий статус окремих районів Донбасу, Магда відповів ствердно.

"Я думаю, що питання пролонгації закону про особливий статус ОРДЛО буде підніматися, думаю, що буде реакція на результати зустрічі Путіна і Меркель 18 серпня. Але я хотів би нагадати, що ми зараз живемо в умовах пролонгованого закону про особливий статус ОРДЛО, і нічого страшного не відбувається, тобто він має достатньо запобіжників, щоб не перетворювати його на невигідний для України крок", - вважає політолог.

У цьому контексті він також нагадав, що Сполучені Штати хоча й не є офіційним учасником Мінського процесу і "нормандської четвірки", але вони наголошують на безальтернативності виконання Мінських угод.

"Я не бачу якоїсь трагедії в тому, щоб пролонгувати цей закон, тому що він має показати нашим партнерам, що Україна готова продовжувати діалог і з ними і з Росією щодо врегулювання на Донбасі. Це абсолютно нормальний крок, і в ньому немає ніякої проблеми", - резюмував Магда.

Читайте також: Радник Трампа Джон Болтон відвідає Україну наступного тижня

Як повідомляв Укрінфом, радник президента США з питань нацбезпеки Джон Болтон планує відвідати Україну з візитом наступного тижня в межах свого турне до Європи та Близького Сходу. Він також проведе зустріч з російським колегою в Женеві для обговорення низки важливих для національної безпеки питань.

Посол України в США Валерій Чалий поінформував, що планується участь радника президента Сполучених Штатів з питань нацбезпеки у параді з нагоди Дня незалежності України 24 серпня в Києві.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-