Найбільше грошей на рекламу витрачає

Найбільше грошей на рекламу витрачає "Батьківщина" - КВУ

Інфографіка
Укрінформ
Найбільше коштів на політичну рекламу у квітні-червні витратили партії ВО "Батьківщина", "Самопоміч" та "Радикальна партія Олега Ляшка".

Партії купували рекламу переважно за кошти держбюджету, повідомляє Комітет виборців України.

"Найбільше на рекламу витратила ВО "Батьківщина" - 24,8 млн грн. Із них 20,8 млн грн було витрачено на рекламу по телебаченню і 3,7 млн - на зовнішню рекламу (білборди, сітілайти). На другому місці за витратами на рекламу "Самопоміч" - 6,6 млн. Традиційно більшість коштів партія спрямувала на партійну газету - 5,4 млн. Майже мільйон було витрачено на рекламу по ТБ і радіо. "Радикальна партія Олега Ляшка" витратила на рекламу 6,5 млн. Найбільше, 4,7 млн, було витрачено на рекламу по телебаченню", - йдеться у повідомленні.

Значну суму на рекламу також витратила партія "Опозиційний блок" - 4,2 млн. Із них 3,2 млн було витрачено на рекламу по ТБ, 1 млн - на зовнішню рекламу.

При цьому найменше коштів на рекламу витратили БПП - 3,1 млн та "Народний Фронт" - 0,9 млн.

Також КВУ зазначає, що сукупно за цей період парламентські партії витратили 150,2 млн грн. Більшість коштів, третину всієї суми, було спрямовано на оплату рекламних матеріалів - 46,3 млн.

Водночас партії купували рекламу переважно за кошти, отримані з держбюджету, наголошується в повідомленні. Але "Самопоміч", "Опозиційний блок", БПП, НФ витратили на оплату реклами державні кошти, "Батьківщина" - поєднала державні кошти із власними грошима партії.

"Таким чином, на рекламу було спрямовано 78% коштів із загальних витрат ВО "Батьківщина", 49% - РПЛ, 27% - "Опозиційного блоку", 21% - "Самопомочі", 10% - БПП, 4% - НФ", - зазначає КВУ.

"У ІІ кварталі парламентські партії продовжили витрачати кошти платників податків на політичну рекламу. Такі дії підривають саму ідею державного фінансування. КВУ розробив зміни до законодавства, які забороняють партіям розміщувати рекламу за бюджетні кошти (законопроект №6026)", - зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

Щодо інших витрат, то партії також витрачали кошти на утримання осередків (27,6 млн грн), заробітну плату (22,6 млн), оплату послуг і матеріальні витрати (21,4 млн) та оренду (16,3 млн).

Читайте також: Бойко, Вілкул та Тимошенко ігнорували роботу в комітетах Ради - КВУ

Як повідомлялося, 8 жовтня 2015 року ВР ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції". Цим законом в Україні було запроваджене державне фінансування політичних партій. Право на отримання коштів з Держбюджету отримали партії, що набрали більше 2 відсотків голосів на парламентських виборах. Виняток було зроблено лише для виборів 2014 року, адже право на державне фінансування отримали лише ті партії, що потрапили до парламенту, тобто набрали 5 відсотків голосів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-