Денісова просить Верховного комісара ООН вплинути на Росію

Денісова просить Верховного комісара ООН вплинути на Росію

Документ
Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до Верховного комісара ООН з прав людини Зейда Раада аль Хусейна з проханням вплинути на Росію щодо співпраці у питанні політв'язнів.

Про це вона повідомила у Facebook.

"Я звернулась до Верховного Комісара ООН з прав людини Зейда Раада аль Хусейна з проханням застосувати всі можливі важелі впливу на Російську Федерацію. Аби, врешті-решт, ця держава почала дотримуватися основоположних принципів гуманізму та поваги до прав людини, виконувати зобов’язання, передбачені міжнародними угодами, та співпрацювати", - повідомила вона.

Омбудсмен у зверненні попросила сприяти візитам представників міжнародних гуманітарних організацій до українців, утримуваних на території РФ та Криму, та проведенню незалежного медичного обстеження Володимира Балуха, Станіслава Клиха та Олега Сенцова, відомості про реальний стан здоров'я яких Росія досі приховує.

"Сподіваюсь на невідкладне реагування та ефективне співробітництво", - підкреслила Денісова.

Читайте також: Денісова відвідала у колонії росіянина на прохання Москалькової

Як повідомляв Укрінформ, Сенцова затримала у Криму ФCБ Росії 11 травня 2014 року. Кінорежисера звинуватили у тероризмі та незаконному зберіганні зброї. У серпні 2015 року його засуджено до 20 років позбавлення волі із відбуванням у колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування із вимогою звільнити всіх українських політв'язнів.

Український активіст Володимир Балух голодує з 19 березня на знак протесту проти рішення підконтрольного Росії кримського суду, який визнав його винним у зберіганні боєприпасів і засудив до 3 років і 5 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні, а також штрафу у розмірі 10 тисяч рублів (близько 4600 гривень). За словами заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, нині Балух перебуває у тяжкому стані.

Українці Станіслав Клих і Микола Карпюк були засуджені 26 травня 2016 року Верховним судом Чечні до 20 і 22,5 року ув'язнення відповідно. Їх звинуватили у тому, що наприкінці 1994-го - початку 1995 року вони воювали проти російських федеральних сил у складі збройних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія. Обидва своєї вини не визнали.

8 червня Клих заявив адвокату, що оголошує голодування.

Загалом у Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-