Владу просять розповісти, що робиться для звільнення політв'язнів Кремля

Владу просять розповісти, що робиться для звільнення політв'язнів Кремля

Фото
Укрінформ
Біля Адміністрації Президента відбулася акція правозахисників та колег Олега Сенцова, під час якої вони передали до АП лист з вимогою поінформувати громадськість про дії держави зі звільнення українських політв'язнів у РФ.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми вимагаємо від Адміністрації Президента та інших органів державної влади поінформувати громадськість через ЗМІ стосовно роботи, яка ведеться щодо звільнення Олега Сенцова та інших політв'язнів, чи можливий обмін, чи є певні домовленості, який стан здоров'я наших громадян, ув'язнених в Росії та Криму. Та пояснити причини того, чому Уповноважена Верховної Ради Людмила Денісова так і не потрапила до них і більше, власне, не робить таких намагань, або ми про це не знаємо. Ми закликаємо до діалогу. Тому що, можливо, щось і робиться, але громадськість про це не знає. Ми хочемо, щоб з нами говорили, була якась звітність для громадськості, можливо, є якісь зрушення", - сказала журналістам актриса та одна з організаторів акції Анастасія Сегеда.

Громадський брейн-стормінг "Наші дії в порятунку Сенцова й політв'язнів" / Фото: Любімов Євген. Укрінформ

Також під час акції всі бажаючі могли надати свої пропозиції стосовно того, як громадськість може сприяти звільненню утримуваних в РФ українців. Організатори оголосили акцію зі збору пропозицій, думок, вимог до влади. Надати їх можна у мережі Facebook на сторінках FreeSentsov та SaveOlegSentsov. Активісти мають намір зібрати їх та окремим листом надіслати до Адміністрації Президента.

Так, на акції правозахисниця Марія Томак навела приклад ініціативи українців у Швейцарії, коли вони в річницю ув'язнення Олега Сенцова телефонували в російські дипломатичні установи з питанням, коли Олега буде звільнено.

Як зазначила одна з організаторів акції Ганна Полінчук, суттєвою підтримкою було рішення про виплати сім'ям політв'язнів, оскільки правове забезпечення українців, ув'язнених в Росії, потребує значних матеріальних затрат. Вона наголосила, що є необхідність на законодавчому рівні визначити статус таких громадян. Також, за її словами, досі нічого не відомо про створення ради, яка має опікуватися тільки політичними ув'язненими.

Читайте також: Паризька мерія виступила за звільнення політв’язня Сенцова

Учасники акції підкреслили, що зараз триває 79 доба голодування Олега Сенцова, і, за словами медиків, це вже межа людських можливостей.

Лист із зверненням до Президента, було передано представнику Адміністрації Президента, який пообіцяв, що його буде розглянуто в найкоротший термін.

Загалом у Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-