Назар Холодницький: Відставка? Догана? «Довгий ящик»?

Назар Холодницький: Відставка? Догана? «Довгий ящик»?

Укрінформ
Чекаємо рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії щодо керівника САП, Назара Холодницького…

У четвер, 26 липня, нарешті очікуємо на крапку у так званій “справі Холодницького” – Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів (КДКП) має оголосити рішення щодо ймовірних порушень в роботі керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Або, принаймні, на три крапки – якщо Назар Холодницький оскаржить ухвалу чи нею буде незадоволена “інша сторона” – генеральний прокурор і керівництво Національного антикорупційного бюро України. Остаточне ж рішення щодо звільнення керівника САП може бути ухвалене за рекомендацією Ради прокурорів України, підставою для якої і стане висновок КДКП.

Нагадаю, конфлікт між очільниками “нових” і “старих” антикорупційних і правоохоронних структур України у різних конфігураціях (САП-НАБУ, НАБУ-ГПУ, НАБУ-НАЗК, САП-ГПУ і так далі) триває уже давно – його, навіть, можна вважати перманентним. Часом боротьба ця велася підкилимно, але іноді вона виливалась у публічне протистояння. Його пік припав на березень. Саме тоді в кабінеті спецпрокурора виявили пристрій для прослуховування. Встановили його, як з’ясувалося, співробітники Національного антикорупційного бюро – із відома генпрокурора. Одразу ж з’явилася інформація, що отримані у такий спосіб записи викривають Назара Холодницького якщо і не в усіх смертних гріхах, то, щонайменше, у кількох правопорушеннях.

Утім, уже за тиждень стало відомо: чутки про злочинні наміри і діяння спецпрокурора нібито перебільшені. Як повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко, "У рамках кримінального провадження, яке розслідує спільна група ГПУ і НАБУ… до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів за підписами Генерального прокурора і директора Національного антикорупційного бюро скеровані дисциплінарні скарги про вчинення керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назаром Холодницьким дисциплінарних проступків". Отже, про порушення кримінального законодавства насправді не йдеться.

Директор НАБУ Артем Ситник уточнив, що підставою для відкриття провадження щодо керівника САП став "злив" інформації фігурантам справи про розкрадання в мерії Одеси. Назар Холодницький усі звинувачення відкидає. І стверджує: він добре аргументував це, надаючи свідчення колегам-правоохоронцям та членам Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.

Карати не можна помилувати...

Оголошення вердикту КДКП кілька разів відкладали. Між тим, у пресу – як і завжди, з посиланням “на поінформовані джерела” – періодично просочувалась інформація про те, що “питання Холодницького” нібито вже вирішене – справа лише за формальним виголошенням ухвали. Причому, залежно від “політичного моменту”, очікуваний вердикт трактували по-різному – то, мовляв, йдеться про намір відправити спецпрокурора у відставку, то навпаки – Назар Іванович має шанс відбутися легким переляком – йому оголосять догану, а питання про звільнення із посади, навіть, не виноситимуть на обговорення. Підтвердженням цьому можуть бути оприлюднені тиждень тому висновки члена Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів Олександра Ковальчука, який відповідає за підготовку і супровід дисциплінарного провадження. У рекомендаціях йдеться про відсутність підстав для звільнення Холодницького. Натомість пропонується оголосити йому догану.

Директор НАБУ Артем Ситник одразу ж скерував до КДКП заперечення на цей висновок. «Оскільки у висновках члена КДКП констатовано неодноразове вчинення Назаром Холодницьким саме грубих порушень, є всі передбачені законом підстави для ухвалення Комісією рішення про неможливість його перебування на посаді прокурора, що тягне за собою припинення його повноважень як прокурора та, як наслідок, припинення повноважень на адміністративній посаді – заступника Генерального прокурора України – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури», – йдеться у документі.

Хмиз у вогонь...

Крім того, у липні з’явилася інформація, яка якщо й не буде підставою для нових проваджень щодо керівника САП, то, безперечно, негативно вплине на його репутацію. У громадській організації «Центр протидії корупції» повідомили про факти масового надання земельних ділянок у “престижній” місцевості родичам Холодницького. Активісти вважають це ще однією підставою для звільнення його із посади. Сам спецпрокурор нічого протизаконного у рішеннях місцевої влади про надання землі членам його родини не бачить – отримати земельні наділи, мовляв, мають право усі без винятку громадяни України.

Володимир Петраковський
Володимир Петраковський

“Ситуація, пов’язана із черговими публічними звинуваченнями на адресу керівника САП жодного впливу на ухвалення рішення КДКП не матиме”, – каже провідний радник експертної організації з питань протидії корупції State Watch Володимир Петраковський. Подібне вкидання, на його думку, є лише елементом боротьби проти Холодницького.

Що ж до результатів засідання Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії, то фахівець прогнозує два можливі сценарії. Перший – короткий: Назар Холодницький на “розбірки” взагалі не приходить, засідання переносять... Другий сценарій передбачає розгляд справи по суті. Зокрема, буде оприлюднено висновок члена КДКП Ковальчука, в якому наголошується, що керівник САП вчинив грубе правопорушення і має бути притягнений до відповідальності (найімовірніше йдеться про догану).

- Є інформація, що члени комісії можуть запропонувати для Холодницького і більш жорстке покарання – аж до звільнення із посади, – продовжує Володимир Петраковський. – Утім, більшість експертів вважають, що законних підстав для цього немає. Адже, згідно із законодавством, спецпрокурор має особливі гарантії. Також Назар Холодницький, ймовірно, оскаржуватиме й рішення про дисциплінарне стягнення. При цьому він, вочевидь, апелюватиме до законодавчого положення, відповідно до якого “матеріали негласної діяльності органів правопорядку не можуть використовуватися поза кримінальним провадженням”...

Василь Вакаров
Василь Вакаров

А ось на думку експерта з питань антикорупційної політики Василя Вакарова, жодного конкретного рішення у четвер ухвалено не буде – КДКП знову, як і 31 травня, візьме тайм-аут – нібито для остаточного “вивчення питання” (тим паче, що нещодавно комісія отримала згадане уже заперечення від директора НАБУ, що також може стати формальною підставою для затягування розгляду). Отже, остаточне вирішення питання, на думку експерта, перенесуть на осінь – початок нового політичного сезону. При цьому Василь Вакаров вважає, що йдеться про суто тактичну, тимчасову, перевагу... “Хто б першим не залишив посаду – очільник САП Назар Холодницький чи директор НАБУ Артем Ситник, – одразу ж за ним “піде “ і головний опонент”, – переконаний Василь Вакаров.

За зачиненими дверима?..

Що ж до найближчого засідання КДКП, то найбільше побоювання в експертів викликає ймовірність його проведення у закритому режимі. Про відповідні ризики цими днями повідомили у Центрі протидії корупції. Як розповіла виконавчий директор ЦПК Дар’я Каленюк, підставою для побоювань стало те, що активістів не допустили на одне із попередніх засідань КДКП у цій резонансній справі. За її розглядом антикорупціонерам і журналістам дозволили стежити лише із сусідньої зали, куди транслювалося відео зібрання – фактично без звуку!

Дар'я Каленюк
Дар'я Каленюк

Шанси на ухвалення рішення щодо звільнення Назара Холодницького із посади очільника САП Дар’я Каленюк оцінює як “50:50”. При цьому експерт нагадує, що у цивілізованому світі після подібних скандалів керівники правоохоронних, антикорупційних і урядових структур, зазвичай, добровільно ідуть у відставку. І нагадала: саме до цього Назара Холодницького закликали учасники акції, яка відбулася біля будівлі САП минулого тижня.

Владислав Радійчук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-