Парубій розповів, як Україна виконує вимоги асоціації з ЄС

Парубій розповів, як Україна виконує вимоги асоціації з ЄС

Укрінформ
Голова Верховної Ради України Андрій Парубій взяв участь в обговоренні стану виконання Україною та ЄС Угоди про асоціацію та пріоритетних напрямів співробітництва у цьому процесі.

Про це повідомляє прес-служба Апарату Верховної Ради.

За його словами, ще у лютому 2018 року спільно з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом було презентовано перелік з 57 законів, необхідних для забезпечення виконання Угоди про асоціацію.

«Хочу наголосити, що вся Верховна Рада сконцентрувалася навколо того, щоб наші зобов’язання перед ЄС були виконані», - підкреслив Парубій.

Голова ВР також нагадав про велику спільну роботу, яка мала місце під час розгляду і ухвалення законів про антикорупційний суд і про національну безпеку. «Ми врахували усі рекомендації Венеційської комісії під час розгляду закону про Вищий антикорупційний суд. А Закон про національну безпеку - не менш важливий - це закон, який визначає рамки реформування української системи безпеки і оборони», - сказав він і додав, що цей закон був ухвалений з урахуванням усіх рекомендацій НАТО і партнерів з ЄС та США. За його словами, Закон про національну безпеку «передбачає ухвалення ще ряду законів – про службу безпеки, про лібералізацію військових закупівель, про розвідку, про створення окремого комітету з питань розвідки у структурі парламенту».

Читайте також: Київ має визначити чіткі пріоритети з виконання вимог “асоціації” — Мінгареллі

Парубій нагадав про ухвалення не менш важливих законів, що не були в основному пакеті Угоди, – «Про валюту», «Про створення кредитного реєстру Національного банку», щодо залучення іноземних інвестицій тощо.

Він зазначив, що з переліку Дорожньої карти було ухвалено п’ять законів, по багатьох з яких точилися тривалі дискусії і гострі дебати. «Зокрема, по закону щодо добровільного об’єднання громад (№6466), який дав можливість об’єднувати села навколо великих міст, який дав потенціал для утворення десятків нових громад по всій Україні. Таку ж велику кількість дискусій мав і закон про авторське право. Ми змогли його опрацювати і ухвалити в Раді», - сказав Голова ВР.

Важливе значення, за його словами, має і закон про стратегічну екологічну оцінку, «який кілька разів повертали на доопрацювання до профільного комітету». «Ми змогли змобілізуватись і ухвалити п’ять законів в цілому», - наголосив Парубій.

Водночас, додав він, ще одинадцять законопроектів прийнято за основу: «Це, як мінімум, кожного пленарного тижня три-чотири закони, необхідні для співпраці з ЄС, приймається українським парламентом».

Парубій передбачає, що доведеться оновити перелік законопроектів, що потребують розгляду. За його словами, це буде теж спільною роботою робочої групи між парламентом і урядом, «щоб зробити апгрейд і додати ряд законів, які зареєстровані від лютого місяця і виразно необхідні для Угоди».

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок відбулася зустріч керівництва Верховної Ради з послами держав-членів Євросоюзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-