Геращенко проаналізувала список осіб, з якими хоче зустрітися Москалькова

Геращенко проаналізувала список осіб, з якими хоче зустрітися Москалькова

Укрінформ
Список в'язнів, з яким МЗС РФ звернувся до України, буде перевірено стосовно громадянства тих осіб, яких має намір відвідати уповноважений з прав людини в Російській Федерації Тетяна Москалькова на території України. 

Про це повідомила представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську, перший віце-спікер Ірина Геращенко на своїй сторінці в Facebook. 

"Я уважно проаналізувала той список, з яким через дипломатичну ноту МЗС РФ звернулося в наше МЗС з проханням допустити Москалькову. Серед 50 прізвищ - півтора десятка українців, які воювали на Донбасі чи готували теракти. Чи означає це, що у них подвійне громадянство, як у Вишинського? Тепер будемо перевіряти", - зазначила вона.

Геращенко додала, що Сенцов - український кримчанин, якого "РФ насильно вважає своїм громадянином і нав'язує громадянство як каторгу, як кріпацтво, як камінь на шию".

"Людмила Денісова, до речі, теж українська кримчанка. І тут російська, повністю залежна від Кремля фурія - обмудсвумен, справедливо зазначає, що Люда - не громадянка РФ. Але тому, мовляв, її не пустять до Сенцова. А до Романа Сущенка не пустили через те, що не пройшли слухання судів всіх інстанцій. А до Балуха чому прогнозовано не пустять? А до Гриба, Карпюка, Клиха? Кредо і політика Росії - суцільна брехня", - підсумувала вона. 

Як повідомляв Укрінформ,  28 червня український омбудсмен Людмила  Денісова та  російський омбудсмен Тетяна  Москалькова прибули в регіон, де знаходиться колонія, в якій перебуває Сенцов, одночасно. Однак до колонії український уповноважений з прав людини прибула раніше за свою колегу. Але її до Сенцова не пустили.

Водночас Москалькова зустрілася з українським політв'язнем Олегом Сенцовим. За її словами, стан здоров'я його в цілому задовільний, але у зв'язку з його голодуванням залишаються побоювання.

Читайте також: Геращенко про резолюцію ПАРЄ: Політв'язнями визнані й бранці на окупованому Донбасі

Денісова з 15 червня перебуває в Росії, але їй постійно відмовляють у зустрічах з українськими політв'язнями. Вона так і не змогла відвідати жодного з них.

Незаконно засуджений в РФ за сфабрикованими обвинуваченнями в терористичній діяльності український режисер Олег Сенцов 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити усіх українських політв'язнів в РФ.

В цілому в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, у тому числі журналіста Укрінформу Романа Сущенка, незаконно засудженого до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-