ПАРЄ закликає Росію звільнити українських політв'язнів

ПАРЄ закликає Росію звільнити українських політв'язнів

Оновлено
Укрінформ
На літній сесії ПАРЄ, яка триває у Страсбурзі, ухвалили резолюцію із закликом до Росії негайно звільнити всіх українських політичних в'язнів.

За ухвалення резолюції проголосували 77 депутатів ПАРЄ, утрималися 15, жоден депутат не проголосував проти, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Асамблея закликає Російську Федерацію негайно звільнити всіх українських громадян, ув’язнених у Російській Федерації та Криму на основі політичних мотивів або інших сфабрикованих звинувачень, та докласти всіх зусиль, щоб прискорити звільнення українських заручників, які утримуються на території Донбасу, що перебуває під контролем РФ», - вказано в документі.

До звільнення політв'язнів ПАРЄ закликає Росію забезпечити повне дотримання їхніх прав, у тому числі шляхом дотримання заборони на застосування катувань і нелюдського, принизливого поводження, та гарантувати право на доступ до необхідної медичної допомоги.

ПАРЄ також закликало РФ «утриматися від примусового годування Сенцова або будь-якого іншого затриманого, надавати лише медичну допомогу для збереження життя в суворій відповідності до Європейської конвенції про запобігання катуванням».

Окрім того, ПАРЄ закликала Росію надати можливість міжнародним спостерігачам (зокрема Європейському комітету з питань запобігання катуванням та Міжнародному комітету Червоного Хреста) стежити за станом здоров'я політв'язнів та умовами їх утримання, а також дозволити візити офіційних представників від України.

Читайте також: У ПАРЄ вважають, що влада Туреччини має скасувати надзвичайний стан в країні

Стосовно захисту прав кримських татар до початкового проекту резолюції, за поданням української делегації, було додано заклик до РФ скасувати заборону на Меджліс, дозволити в’їзд до Криму Мустафі Джемілєву та Рефату Чубарову, припинити переслідування та тиск на кримських татар та осіб, які їх представляють, включаючи юристів та правозахисників.

Окремим пунктом Асамблея закликала РФ «відмовитися від політики примусового надання російського громадянства громадянам України, які проживають в Криму та які не бажають його отримувати, а також утримуватися від примусового переміщення таких осіб з Криму до Росії».

ПАРЄ також зобов’язалася надалі спостерігати за ситуацією з правами людини в окупованому Криму та продовжує слідкувати за ситуацією з українськими громадянами, які утримуються як політичні в’язні в РФ, домагатися виконання рішень ЄСПЛ про порушення прав людини щодо ув’язнених в Криму та Російській Федерації.

Як відомо, в Росії й анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, у тому числі журналіста Укрінформу Романа Сущенка, незаконно засудженого до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Тема утримання та стану здоров’я українських бранців неодноразово порушувалася на міжнародних майданчиках та відомими людьми. Зокрема знамениті російські та міжнародні кінорежисери, актори, письменники, заявили про свою підтримку українському режисерові Олегу Сенцову, який 14 травня розпочав голодування з вимогою звільнення всіх політв’язнів. Минулого тижня Європарламент ухвалив резолюцію з вимогою негайно звільнити Сенцова та інших українських політичних в'язнів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-