Денісову за п'ять днів у Росії не пустили до жодного з політв'язнів

Денісову за п'ять днів у Росії не пустили до жодного з політв'язнів

Укрінформ
Омбудсмену ВР Людмилі Денісовій, яка перебуває в Росії, не дали відвідати Романа Сущенка у "Лефортово" та інших політв’язнів, аби приховати стан їхнього здоров’я та психологічний тиск на них.

Таку думку перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко висловила у дописі на своїй сторінці у Facebook.

"Попри домовленості на найвищому рівні, Л.Денісову, яка вже 5 днів перебуває в РФ, не допустили до жодного українця: ані до О.Сенцова, ані до М.Карпюка, ані до Р.Сущенка. Приховування правди про бранців, недопуск до них, скоріше за все, свідчить про погіршення стану здоров'я українців, психологічного тиску на них", - переконана перший віце-спікер.

Вона додала, що сьогодні має відбутися зустріч Денісової з її російською колегою Тетяною  Москальковою, на якій український омбудсмен поставить питання недотримання російською стороною домовленостей президентів про доступ уповноважених до затриманих. 

"В цій історії вся сучасна політична Росія. Брехня, приниження, недопуск, жорстокість, відсутність прав люди", - наголосила перший заступник Голови ВР.

Вона нагадала, що Денісовій не дозволили побачення в Лефортово, де утримують Романа Сущенка й інших українців. "Її запит на відвідання і відповідні документи відправили на розгляд в Федеральне управління виконання покарань, хоча це питання мав розглянути і вирішити начальник тюрми. Більше того, в Л.Денісової було рішення суду на побачення з Сущенком, вона з 9-ї ранку була в Лефортово. Й о 15 годині їй відмовили в доступі, а документи переслали знову в суд і в Федеральне управління виконання покарань”, - написала Геращенко.

Читайте також: Не пустили до Сущенка: Денісова розказала, як у Москві відмахуються папірцями

Як повідомлялося, 15 червня українського омбудсмена Людмилу Денісову не пустили у колонію в Лабитнангі відвідати українського режисера, політв'язня Олега Сенцова. А вже 16 червня Денісову не пустили до політв'язня Миколи Карпюка. МЗС України вже висловило протест. Моніторингові візити Денісова здійснює згідно з домовленостями між Президентом України та президентом РФ.

9 червня 2018 року з ініціативи української сторони відбулася телефонна розмова президентів України і РФ Петра Порошенка і Володимира Путіна, під час якої було досягнуто домовленості про відвідування уповноваженими з прав людини обох країн російських громадян, які знаходяться в ув'язненні в Україні, і українських політв'язнів у Росії.

13 червня Денісова відбула в Росію для відвідання українських політв'язнів.

Російський омбудсмен Москалькова 14 червня заявила, що уповноважені з прав людини Росії і України розраховують відвідати по 34 ув'язнених на територіях обох країн.

За даними МЗС України, щонайменше 24 українці є політичними в'язнями у РФ, понад 40 - в окупованому Криму. У цьому переліку також журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в Росії засудили до 12 років колонії суворого режиму за сфабрикованими звинуваченнями у "шпигунстві".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-