Вирок суду ООН у справі проти Росії буде через кілька років – Зеркаль

Вирок суду ООН у справі проти Росії буде через кілька років – Зеркаль

Укрінформ
Міжнародний суд ООН у Гаазі завершить розгляд позову України проти Росії не раніше ніж за кілька років.

Про це у Facebook у вівторок написала заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

"Після подання меморандуму Росія отримає право подати свої заперечення щодо наявності юрисдикції в Суду розглядати цю справу. Так само, як і в справі "Грузія проти Росії", остання скористається цим правом, і через три місяці ми отримаємо ці заперечення. З огляду на існуючу практику, розгляд питання щодо юрисдикції займе близько півтора року. Після чого триватиме письмова і усна стадія розгляду справи. Загалом, все займе ще кілька років", - зазначила Зеркаль.

Вона додала, що це виглядає надто довго, зважаючи на страждання людей на Донбасі і в Криму. "Але поки триває судовий розгляд, Росія має нагоду будь-коли визнати неправомірність своїх дій і врегулювати ситуацію. Про це наголошують всі наші партнери як в безпосередньому діалозі з РФ, так і в нормандському форматі чи мінському процесі. А якщо Росія і далі буде впиратися, то відповідальність Росії як держави за міжнародні протиправні дії буде встановлена Судом. Так чи інакше – справедливість переможе", - додала чиновниця.

За словами Зеркаль, поданий до Суду ООН меморандум є своєрідним рубіконом у розгляді справи, оскільки це основний елемент письмової частини судового провадження в Суді ООН (стаття 45 Регламенту Суду). "У ньому зібрано факти, на яких базується позов України, та викладено наші правові аргументи (стаття 49 Регламенту Суду). Варто також підкреслити, що після завершення письмової частини провадження жоден новий документ не може поданий на розгляд Суду без згоди сторін (стаття 56 Регламенту Суду). Відтак після подання меморандуму подальша дискусія сторін буде базуватися на критиці і захисті того, що наведено в меморандумі", - повідомила чиновниця.

Читайте також: Україна подасть завершений позов проти Росії - Клімкін

Описуючи правові вимоги України у позові проти РФ, Зеркаль зазначила, що по-перше, від 2014 року на території України незаконні збройні формування вчинили низку актів, які вважаються терористичними відповідно до Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму. "Зокрема, мова йде про збиття літака МН-17, про обстріл мирних мешканців Маріуполя, Краматорська, Авдіївки, Волновахи та про терористичні акти в Харкові, Одесі і Києві. По-друге, Росія постачала зброю та координувала вчинення цих актів, що являє собою фінансування тероризму, відповідно до конвенції. Тому Росія має понести відповідальність як держава за порушення вимог Конвенції щодо запобігання такого фінансування тероризму. Також Росія, в порушення законів окупації, яка сама по собі є неправомірною, застосовує своє законодавство з метою дискримінації кримських татар і українців у Криму", - повідомила представниця МЗС.

За словами Зеркаль, меморандум складається з 29 томів і містить більше 17 500 сторінок свідчень, документів та інших доказів у справі. "ЦЕ НАДЗВИЧАЙНО БАГАТО. Зазвичай, меморандуми у справах, які розглядає Суд ООН, є істотно меншими за обсягом. Взагалі у практиці розгляду справ у Суді ООН є правило – подавати мінімально достатню кількість доказів. Ми намагалися не вийти за рамки того, що достатньо. Але все одно обсяг великий", - повідомила вона.

Як повідомлялося, у вівторок, 12 червня, Україна подала Меморандум у справі України проти Росії щодо порушення Міжнародної конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. За словами Президента Петра Порошенка, подання Меморандуму у справі проти Росії – важливий етап у доведенні того, що за всі свої протиправні дії РФ нестиме відповідальність. 

Раніше Міжнародний суд ООН у Гаазі встановив 12 червня 2018 року та 12 липня 2019 року як відповідні часові рамки для подачі меморандуму Україною за позовом проти РФ та контрмеморандуму Росією.

У квітні 2017 року Міжнародний суд ООН ухвалив перше рішення за позовом України проти Росії, яке стосувалося введення тимчасових заходів протягом розгляду справи по суті. Суд зобов'язав РФ вжити заходів для припинення та недопущення подальших порушень Конвенції про ліквідацію усіх форм расової дискримінації, зокрема утриматися від введення обмежень на можливість кримських татар зберігати свої представницькі інституції, у тому числі Меджліс. Крім того, РФ має забезпечити можливість україномовного навчання у школах. Водночас суд відмовив у затвердженні тимчасових заходів проти Росії за конвенцією із заборони фінансування тероризму.

Україна у Гаазі обвинувачує Росію у порушенні двох міжнародних конвенцій - Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-