Конституційний суд отримав депутатське подання щодо Денісової

Конституційний суд отримав депутатське подання щодо Денісової

Укрінформ
До Конституційного суду надійшло подання 45 народних депутатів щодо ймовірних порушень під час обрання парламентом народного депутата Людмили Денісової Уповноваженим Верховної Ради з прав людини.

Про це Укрінформу повідомили в суді.

«Подання 45 нардепів щодо порушень під час призначення Уповноваженого Верховної Ради з прав людини уже надійшло», - зазначили в КСУ.

Як наголосили в Конституційному суді, депутати просять розглянути, чи відповідають Конституції положення статті 208 Регламенту Верховної Ради в частині встановлення процедури прийняття рішення про обрання на посаду та звільнення з посади Уповноваженого ВР з прав людини шляхом відкритого голосування більшістю голосів нардепів від конституційного складу Верховної Ради та постанови парламенту «Про призначення Денісовї Л.Л. Уповноваженим Верховної Ради з прав людини від 15 березня 2018 року».

Читайте також: Денисова хоче пояснень Мін'юсту по справі Сенцова та Кольченка

У КСУ зазначили, що наразі визначається суддя-доповідач, який готуватиме проект ухвали колегії про відкриття чи відмову у відкритті провадження. За процедурою, якщо колегія відмовить у відкритті провадження, справа має бути передана Великій палаті, де буде вирішено, чи відкривати провадження. За позитивного рішення КСУ розгляне подання нардепів.

Як повідомляв Укрінформ, 24 травня народний депутат Мустафа Найєм заявив, що подання до Конституційного суду України щодо перевірки конституційності обрання Уповноваженим Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової підготували 45 народних депутатів. За словами Найєма, депутати просять визначити, які порушення були допущені під час обрання нового омбудсмена.

Як повідомлялося, 15 березня Верховна Рада призначила Людмилу Денісову на посаду Уповноваженого з прав людини замість Валерії Лутковської. Вона обиралась згідно з регламентом ВР за процедурою відкритого голосування, у той час як спеціальний закон про Уповноваженого ВР передбачає таємну процедуру голосування депутатів бюлетенями.

На момент обрання Денісова була членом фракції «Народний фронт».

28 квітня 2017 року сплив 5-річний термін каденції на цій посаді Лутковської.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-