Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Дебатний турнір з політичних реформ: Наскільки здатна молодь міняти країну?

Дебатний турнір з політичних реформ: Наскільки здатна молодь міняти країну?

Блоги
Укрінформ
Те, що говорили юні учасники дебатного турніру з політичних реформ, так хотілося б чути сьогодні в парламенті

«Прийняття виборчого кодексу – це лакмусовий папірець для України – чи здатна наша держава дотримуватись міжнародних домовленостей, чи ні. Це лакмусовий папірець  для демократії в Україні – чи здатна влада зробити свій внесок в історію України і почати нову сторінку, де є більше довіри між виборцем та кандидатом, де є відкриті списки», – такі слова озвучила школярка під час Національного дебатного турніру з політичних реформ, граючи за «Уряд».

Цікаво, що школярка це розуміє, а в нашому Парламенті нам і досі кажуть заїжджену фразу – немає політичної волі.

Чому саме ця гра?

Дебати були одним із серйозних факторів формування особисто мене як громадської активістки. Ще навчаючись у 8 класі, у Боярській районній класичній гімназії я долучилася до дебатного клубу. Моя викладачка з права, тодішня студентка КНУ ім. Шевченка Олександра Матвійчук (на сьогодні успішна жінка, правозахисниця, керівник Центру громадянських свобод) створила дебатний клуб і запропонувала школярам долучитися до гри. Напевно, одні із найяскравіших моїх вражень від навчання у гімназії пов'язані з нашим дебатним клубом, участю у національних турнірах, дискусіях із забезпечення прав дитини в Україні та запобіганню насильства в сім'ї.  А коли від чогось отримуєш насолоду і задоволення, хочеться цим ділитися з іншими. Тому, з часом коли подорослішала, почала влаштовувати дебати в моєму університеті, а зараз і в межах діяльності Всеукраїнської ініціативи «Активна Громада» від Інституту «Республіка».

Дебати багато дають молоді:

  • уміння публічно виступати, аргументовано захищати свою думку;
  • уміння працювати в команді;
  • у цікавій формі заглиблюватись у теми дебатів – права людини, політичні реформи, міжнародні відносини тощо;
  • знайомства з однодумцями та однолітками з усієї України.

Звісно, здається, що комусь дебати дають перемогу, а комусь – поразку. Але насправді переможцями є усі, оскільки людина, яка стає на активний шлях, завжди простіше здобуватиме перемогу, не в дебатах, так у захисті курсової, не в курсовій, так під час співбесіди на омріяну роботу, під час переговорів тощо. Навіть зігравши кілька разів у дебати, дебатний дух лишається в тобі назавжди.

Про турнір

11-12 травня у Києві відбувся Національний дебатний турнір з політичних реформ. Учасниками стали школярі 10-11 класів та студенти 1-2 курсів – переможці місцевих турнірів. Формат, за яким грали учасники – Британські парламентські дебати, де молодь могла приміряти на себе роль «Уряду» або «Опозиції». Теми, які були оголошені на турнірі стосувалися антикорупції, політичних фінансів та виборчої реформи.

Щодо антикорупції, учасники пропонували вводити додаткову оплату за пришвидшене оформлення необхідних документів, які видає на сьогодні держава за прикладом закордонного паспорту, спрощення та електроніфікацію цих процедур, удосконалення діючих органів, які мають протидіяти корупції, реформувати судову систему.

Щодо політичних фінансів, молодь пропонувала зробити витрати партій більш прозорими, для чого чітко визначити поняття статутних витрат політичних партій. А також обмежити політичну рекламу, адже більшість витрат партій сьогодні йде саме на неї. «Громадяни мають знати, на що будуть спрямовані їх податки, частину яких партії сьогодні отримають у вигляді державного фінансування», – озвучив студент із Рівного.

Виборча реформа лишилася на фінал. Було складно обрати команду-переможця, адже з 32 у фінал увійшли 4 найкращі у вікових категоріях – школярі та студенти.

Я спостерігала за грою школярів, і інколи мені було складно стримати емоції захоплення, адже те, що говорили наші юні учасники так хотілося б чути сьогодні в Парламенті. Школярі дискутували про особливості виборчого кодексу, діяльність робочої групи та важливості якісного опрацювання понад 4 000 поправок. Діти згадували міжнародне право та Венеціанську комісію, обговорювали плюси та мінуси відкритих списків, обговорювали долю внутрішньо-переміщених осіб щодо їх участі на виборах. Хоча на кожного з гравців давалося лише 5 хв. для виступу, у їхніх промовах було чимало фактів, логіки та суті.

У результаті серед школярів перемогла команда зі Знам'янки Кіровоградської області, а серед студентів перемогли житомиряни. Фіналістів оцінювали: Марина Сингаївська, заступник генерального директора Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ», Наталія Соколенко, телерепортерка, журналістка «Громадського радіо», я та Володимир Чемерис, голова Інституту “Республіка”.

Підготовка

Проте цьому передував довгий період приготувань. Щоб дебати відбулися на належному рівні, команди готували і координатори Всеукраїнської ініціативи «Активна Громада», і місцеві експерти, і викладачі їх шкіл та університетів. 11 травня свій вклад у знання молоді зробили:  Народні депутати України – Ігор Попов та Олексій Мушак, заступник Голови ЦВК – Андрій Магера, представники міжнародних організацій – Ієн Вудварт (НДІ), Максим Ключар, Михайло Корюкало, Петро Іванов (SACCI, USAID), Олексій Сидорчук (IFES), українських аналітичних центрів, громадських організацій – Богдан Бондаренко (ЦПРР), Сергій Адаменко (Центр Ейдос), Олексій Півторак (Центр Юа), Богдан Бондаренко (КВУ), представники Дебатного клубу КПІ та експерти Інституту «Республіка».

Самі учасники присвятили чимало часу вивченню тем турніру, побудові особистих кейсів для виступу. Саме тому, дебати відбулися на хорошому рівні. Ми ж сподіваємося, що ці знання будуть корисні для нашої молоді.

На завершення – про молодь

За статистикою, на останніх виборах до ВРУ лише 35% молоді взяло участь у голосуванні. На початку 90-х ця цифра сягала 67%, і до наших днів упала аж до третини. За роки незалежності України участь молодих людей як кандидатів становила в середньому 10% до місцевих рад, 8-12% – до ВРУ. Ці цифри могли б говорити про низький рівень участі молоді у політичному житті нашої країни.

Проте, давайте згадаємо революції, які пережила наша країна. Хто першим виходив на барикади? Відповідь ясна – молодь. Щоб Україні не доводилось оговтуватися від революції до революції, варто щоб молоді, творчі, креативні об'єднувались і робили малі «революції» щодня в органах влади, під час навчання, на роботі… Змінювали те, що їм не подобається бодай трішки. І тоді наша країна швидше стане оновленою, з’явиться нульова терпимість до корупції та непрофесіоналізму. Змінюйте себе, змінюйте своє місто та свою країну!

Довідка. Національний дебатний турнір відбувся в рамках Кампанії «Активна Громада: право вибору», що впроваджується за підтримки Національного Демократичного Інституту (NDI) за фінансової підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Експертними партнерами турніру стали Дебатний клуб КПІ та проект «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «Взаємодія!».

Олександра Скиба
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-