Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Чого очікувати Україні після звільнення Суркова?

Чого очікувати Україні після звільнення Суркова?

Укрінформ
Головна інтрига: хто його замінить?

Ймовірність звільнення помічника Путіна Суркова, який курував ОРДЛО і вів переговори щодо України зі спецпредставником США Куртом Волкером, висока. Причин кілька, але тоді постане питання його заміни.

Є дві причини можливого звільнення Суркова. Перша – втома самого Суркова від України і конфлікту на Донбасі. В Росії є відчуття, що конфлікт надовго, а його вирішення малоперспективне.

Друга – є інформація, що від Суркова втомився сам Путін. Зокрема, Сурков не відповідав на дзвінки Путіна. В це важко повірити, але все може бути. В будь-якому разі, наголошує Фесенко, все залежить від Путіна. Якщо президент РФ скаже, щоб Сурков залишився, так і буде.

Головна інтрига  – хто замінить Суркова? Навряд чи це може бути Григорій Явлінський (російський опозиційний політик, екс-депутат Держдуми – "24"), про що ходять чутки.

Сурков – ефективний виконавець для Путіна. А Явлінський – людина з іншими поглядами, ніж Путін. А потрібна людина, яка буде провідником політики Путіна, яка впливатиме на тактику, але не стратегічні рішення. Призначення Явлінського замість Суркова могло б бути тактичним ходом, щоб показати Заходу, що Росія готова до компромісу. Однак такий сценарій не дуже реалістичний.

Є ще на одна проблема, яка може виникнути із звільненням Суркова. Зокрема, зазначає він, Сурков виконував дві функції – переговорну – спочатку з екс-помічником Держсекретаря США Вікторією Нуланд, а зараз із Волкером. Він також був куратором ОРДЛО. І саме там у нього була конкуренція з російськими силовиками і деякими фігурами в оточенні Путіна.

Зараз на роль переговірника замість Суркова можуть висунути високопоставленого дипломата. Хоча виникне проблема, наскільки ця людина буде близькою до Путіна. Для американців це важливо. Канал Волкер-Сурков мав таке значення, тому що Сурков мав прямий доступ до Путіна.

Можливо, таким переговірником може стати колишній віце-прем'єр РФ Сергій Приходько. Він має доступ до Путіна. Але тоді куратором Донбасу може стати хтось інший, що може вплинути на персональні призначення в ОРДЛО і на рівень бойових дій, якщо це буде хтось із російських силовиків. Є ризик активізації.

Загалом, звільнення Суркова призведе до якихось змін. Але не до принципових чи стратегічного характеру.

Володимир Фесенко
Пента

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-