Посол України при НАТО: Угорщина доводить ситуацію до абсурду

Посол України при НАТО: Угорщина доводить ситуацію до абсурду

Укрінформ
Україна високо цінує і готова взяти участь у саміті НАТО, але Угорщина шукає приводи для блокування цього питання.

Про це заявив українським журналістам у п'ятницю у Брюсселі глава Місії України при НАТО Вадим Пристайко у відповідь на чергову заяву міністра закордонних справ Угорщини Петера Сіярто, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Участь у саміті для нас важлива і цікава. Для цього ми здійснюємо усі необхідні кроки. Як вони інтерпретуються, сприймаються угорською стороною – у цьому дійсно є серйозна проблема. Угорщина, фактично, доводить ситуацію до абсурду; збирає все більше якихось нових аргументів, які далеко виходять за межі закону про освіту", - наголосив посол.

Пристайко нагадав, що позиція НАТО у цій суперечливій ситуації полягає у тому, що це є двостороннє питання, і Будапешт не повинен його виносити на міжнародний форум Альянсу.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Угорщини Петера Сіярто заявив, що Будапешт продовжить блокувати євроатлантичну інтеграцію Києва, включаючи проведення засідання Комісії Україна-НАТО на найвищому рівні на саміті Альянсу у липні.

Міністри закордонних справ країн-членів НАТО у п'ятницю обговорять євроатлантичні прагнення України стати членом Альянсу.

Водночас Угорщина вже втретє заблокувала проведення Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів через претензії до мовної статті українського закону про освіту.

У лютому Будапешт заблокував друге міністерське засідання НАТО. Угорська влада пояснила, що таким чином вона тисне на Україну, вимагаючи перегляду мовної норму закону про освіту.

Читайте також: Будапешт заявляє, що засідання Комісії Україна-НАТО залежить лише від Києва

Згодом міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто пообіцяв заблокувати участь президента Порошенка у саміті НАТО, який відбудеться в Брюсселі у липні 2018 року.

28 вересня 2017 року в Україні набув чинності закон "Про освіту". Згідно з новим законом, мовою освітнього процесу в навчальних закладах є українська. Для шкіл національних меншин передбачено поступове запровадження української мови як мови викладання.

У МЗС Угорщини наголосили, що блокуватимуть євроінтеграцію України, якщо закон про освіту не змінять.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-