Роботу НАЗК щодо прозорості політичних фінансів оцінили на

Роботу НАЗК щодо прозорості політичних фінансів оцінили на "тверду четвірку"

Укрінформ
Робота НАЗК в частині забезпечення законності та прозорості політичних фінансів проведена на "тверду четвірку".

Таку оцінку діяльності НАЗК дав експерт Центру політико-правових реформ (ЦППР) Дмитро Калмиков під час презентації моніторингового звіту діяльності Нацагентства, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"В багатьох сферах департамент із запобігання політичної корупції впорався дуже гарно. Нині модно критикувати діяльність НАЗК, але хочу зазначити, що в цій сфері, можливо, чи не єдиній, НАЗК спрацювало на "тверду четвірку", - зазначив Калмиков.

Експерт зауважив, що моніторинговий звіт проходив з 16 березня 2016 року до 1 квітня 2018. В ході роботи представники ЦППР аналізували питання регулювання окремих аспектів реформи політичних фінансів, виконання контрольно-наглядових функцій, діяльність НАЗК як розпорядника бюджетних коштів та питання невідворотності юридичної відповідальності щодо правопорушень. 

Калмиков зазначив, що в результаті аналізу в роботі НАЗК в сфері забезпечення законності та прозорості політичних фінансів знайдено ряд суттєвих недоліків, які потребують доопрацювання.

"Так, форма звіту політичної партії про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру потребує значного доопрацювання, адже цей звіт має надсилати кожна місцева організація. І це все не тільки незручно для самих політичних партій, це незручно і перевіряти", - зауважив Калмиков.

Він також відмітив, що легального визначення поняття "статутна діяльність політичної партії" не існує, також немає і відповідних роз'яснень.

"Варто відмітити і відверто неефективний державний контроль щодо фінансування партій з боку окремих суб'єктів. І тут справа не тільки в роботі НАЗК, але і в недосконалості самого законодавства і, зрештою, бездіяльності Нацполіції. Також треба запровадити моніторинг судового процесу, але це вже окреме питання", - вважає експерт.

Читайте також: НАЗК погодило антикорупційні програми від ГПУ та Нацгвардії

Представник ЦППР розкритикував формат звітності НАЗК за результатом аналізу щоквартальних фінансових звітів политичними партіями і такі "висновки" назвав "неінформативними".

"В нас, на жаль, виходить така ситуація, що тим партіям, які не подають звіти, набагато зручніше та вигідніше, ніж тим, які ці звіти подають. І це призвело до того, що динаміка подання звітів вже почала рухатись у зворотньому напрямку", - резюмував Калмиков.

Моніториновий звіт підготовлено  в рамках проекту "Моніторинг діяльності Національного агентства з питань запобігання корупції в частині забезпечення законності та прозорості політичних фінансів" за підтримки USAID.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-