Аваков розповів про два можливі варіанти подальших дій Кремля

Аваков розповів про два можливі варіанти подальших дій Кремля

Укрінформ
Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вважає, що президент РФ Володимир Путін може у контексті розвитку нинішньої геополітичної ситуації обрати два шляхи - або піти на поступки, або - на подальшу ескалацію.

Таку думку Аваков висловив в інтерв'ю "Українській правді".

"Увесь світ переконався, що путінський режим – найнебезпечніша аномалія по той бік цивілізаційних цінностей. Події останніх днів – це остаточний вердикт. Починаючи з ситуації отруєнь в британському Солсбері, закінчуючи хімічної атакою у Сирії. Очевидно, що через це тиск на Росію буде різко збільшуватися і як це позначиться на Україні – дуже мене турбує. Я бачу два головних можливих сценарії, за яким може розвиватися ситуація. Перший. Під тиском санкцій і пресу на російський режим, який зараз різко розгортається, Путін, протиставивши себе і Росію всьому цивілізованому світу, все-таки гальмує – приймає рішення, що треба шукати точку балансу, йти на якісь поступки", - сказав Аваков.

За його словами, цей варіант може бути реалізований з різних причин, зокрема - заради того, щоб не увійти в катастрофічні політичні та економічні труднощі і втрати, які можуть призвести до падіння нинішнього режиму.

"У цьому варіанті, з одного боку, (у Путіна - ред.) є можливість ознаменувати новий президентський термін "типу" новою політикою і після чемпіонату світу з футболу увійти в позитивну, примирливу ноту зі світом. З іншого боку, це стосується грошей: олігархам – бенефіціарам і опорі путінського режиму – нестерпно боляче від санкцій... Я вважаю, що такий варіант можливий", - зазначив міністр.

Читайте також: США сьогодні оголосять нові санкції проти Росії

Аваков зазначив, що другим можливим варіантом розвитку подій є подальша ескалація.

"Путін прийме рішення ще більше підняти ставки у цій своїй убивчій геополітичній грі. Він упевнений, що геополітична гра в нову імперію – його місія. У цьому випадку Путін буде загострювати ситуацію. Де? Це може бути, наприклад, Латвія, де останнім часом мали місце конфлікти з російськими школами. Це може бути територія Балкан, де у Сербії і Косові останнім часом інспірована ескалація конфлікту. І, звичайно, Україна. Це нас і турбує, тому що може початися фаза гарячої війни", - підкреслив Аваков.

Читайте також: Трамп розглядав можливість ударів по російських об'єктах у Сирії – WSJ

Він додав, що велика військова операція в Україні пов'язана з ризиками і втратами для Путіна, "тому що ми вже знаємо, як давати здачі. Але для нас це можуть бути колосальні втрати".

"Наприклад, силами двох окупаційних армій, бронетанковим кулаком, який більший ніж бронетанкові сили Великої Британії, російські найманці почнуть атаку – приміром, на Маріупольському напрямку або на Краматорськ. Це буде дуже важка місія для Російської Федерації, тому що ми не в 2014 році", - сказав Аваков.

Глава МВС зазначив, що "все одно потрібно розуміти, що співвідношення наших сил і РФ дуже різне". "Можливо, таке зіткнення призведе Путіна до втрат, які будуть катастрофічні навіть для його режиму, але і для України втрати будуть катастрофічними. Однак у нас немає вибору, і ми повинні бути готові і до такого варіанту – будемо захищатися", - підкреслив міністр.

"Ось два сценарії: військовий, з величезними втратами, і мирний, в тумані невизначеності. Ми повинні готуватися до обох, тому що для обох можливих варіантів політичної гри Путіна Україна, на жаль, підходить найкраще", - резюмував Аваков.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-