Туск очікує більшої активності Польщі у підтримці України

Туск очікує більшої активності Польщі у підтримці України

Укрінформ
Польща завжди відстоювала інтереси України на Заході і було б дуже погано, якби Варшава змарнувала можливість робити це й надалі. У світлі агресії Росії дуже важливо утримувати позитивну атмосферу щодо України на Заході.

Про це в інтерв’ю польському телеканалу tvn24 заявив президент Європейської ради Дональд Туск.

"Ці відносини (ЄС із Росією - ред.) є винятково напруженими і тому ми (поляки — ред.) маємо дуже важливі інтереси, які пов'язані з географією. Ще раз повторю: я б очікував на більшу й позитивнішу активність з боку Варшави, оскільки дуже важливо утримати позитивну атмосферу навколо України",- заявив Туск.

Він додав, що це першочергова справа, але за останні два роки "з'явилися запитання" щодо політичної підтримки Польщею України.

Туск наголосив, що Польща не може загальмувати в ЄС усі негативні процеси, наприклад просування в Європі проекту Nord Stream 2, але Варшава повинна бути безумовним лідером у підтримці незалежності України й свого роду "політичним опікуном українських інтересів".

"Це те, що було адекватним до наших можливостей, і було б дуже погано, якби Польща це змарнувала",- констатував він.

Читайте також: У Польщі анонсували нову міграційну політику

Президент Євроради наголосив, що його політичною ціллю у Брюсселі є утримання єдності ЄС щодо України й агресії Росії на Донбасі.

Туск звернув увагу, що багато країн хочуть мати хороші економічні відносини з Росією і не готові за будь-яку ціну йти на загострення з нею. Натомість, його завданням є зробити усе можливе, аби ЄС діяв як одна зріла політична організація.

"Тому, не було жодних сумнівів, що справа Скрипаля і реакція на неї Росії, вимагають солідарності з Великою Британією. Я був приємно вражений масштабами підтримки навіть серед тих політиків, хто донині був дуже приязно налаштований до президента Путіна і Росії",- наголосив президент Євроради.

Він додав, що світ є настільки складним і повним загроз на глобальному рівні, що єдність ЄС сьогодні має бути як у справах відносин з Росією, так і Китаю чи США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-