Український фрагмент історичного закону Польщі може бути

Український фрагмент історичного закону Польщі може бути "рукою Москви" – експерт

Укрінформ
Український фрагмент у законі про Інститут національної пам’яті (ІНП) Польщі міг бути написаний у Москві. Польська владна еліта починає це усвідомлювати і є сподівання, що цю помилку буде виправлено.

Таку думку в інтерв'ю Укрінформу висловив польський експерт, радник глави МЗС Польщі Пшемислав Журавський вел Граєвський.

"Є досить значні побоювання, що це дійсно так. Це стосується як експертів, які були допущені до роботи над цією поправкою, так і змісту самої поправки", - зазначив радник глави МЗС Польщі.

Він підкреслив, що по-перше, часові рамки діяльності українських націоналістів в 1925-1950 роках, про які йдеться у законі, не мають жодного значення для польсько-українських відносин.

"У 1925 і подальших роках нічого не сталося у відносинах між українцями і поляками. Натомість, цей рік є поворотним моментом у підходах до дій радянських спецслужб щодо українців на Заході. Натомість 1950 рік - це смерть Шухевича, хоча польсько-український конфлікт завершився в 1947 році, і після цього у відносинах між народами не було жодної боротьби. Тому, навіть ці часові рамки (1925-1950 рр. - ред.) підкреслюють саме радянські і російської дії, а не польські чи українські", - підкреслив експерт.

Читайте також: Радник МЗС Польщі назвав шляхи поліпшення відносин з Києвом

По-друге, як зауважив Журавський вел Граєвський, у поправці є досить значні історичні помилки.

"Якщо в законі є згадка про українських націоналістів, які були колаборантами Третього рейху, а потім вказуються часові рамки 1925-1950 років, то це знущання над польським законодавцем, оскільки Третій рейх існував в 1933-1945 роках, а в 1925-1933 роках і 1945-1950 роках ніхто не міг з ним колаборувати, адже тоді він не існував", - зазначив радник глави МЗС РП.

Крім того, за його словами, у цій поправці ставиться під сумнів правовий порядок у Другій Речі Посполитій (1918-1939 роки), оскільки злочини українських націоналістів, які скоювалися в цей період, не були злочинами "геноциду", а тільки злочини "геноциду" не мають терміну давності. Тому, за злочини у період до 1939 року ніхто не може переслідуватися, адже давно минув їх термін давності.

"Ще одна правова вада - у законі йдеться про злочини на території окупованої Польщі лише українських націоналістів. Відтак виникає питання: а чому немає згадки про злочини на території Польщі націоналістів та колаборантів інших національностей? У Польщі в цей період діяли військові формування власівців, східні легіони, наприклад, азербайджанські, які придушували Варшавське повстання (1944 рік), діяли литовські націоналісти тощо", - підкреслив Журавський вел Граєвський.

Він наголосив, що варто було б створити список різних національних військових формувань, які колаборували з Третім рейхом, і вчинили ці злочини на території Польщі.

Експерт назвав невипадковим те, що у закон вписали лише українців.

"Це був очевидний крок з політичною мотивацією. Його ціль - створити напругу в польсько-українських відносинах, що було зроблено з порушенням польського законодавства", - констатував радник глави польського зовнішньополітичного відомства.

Зважаючи на ці причини, "український" фрагмент є юридична, історична, моральна та політична помилка.

Читайте також: Українсько-польські відносини: експерт не виключає кривавих провокацій з боку РФ

"Дуже сподіваюся, що Конституційний суд країни зверне увагу на ці помилки, і український фрагмент змінять. Нормальна держава характеризується тим, що вона вміє виправляти власні помилки. У мене складається враження, що в польських владних елітах вже усвідомили масштаби непорозуміння і є сподівання, що ці помилки справді виправлять", - резюмував Журавський вел Граєвський.

Як інформувалося, президент Польщі Анджей Дуда на початку лютого підписав зміни до закону про ІНП Польщі і направив його для оцінки в Конституційний суд. Законом, передбачається покарання, зокрема у тюремним ув'язненням, за заперечення злочинів українських націоналістів проти громадян Польщі у період з 1925 по 1950 роки. Дуда попросив КС вивчити конституційність у тому числі й "української" поправки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-