Екс-глава МЗС розповів, який документ Янукович готував замість асоціації з ЄС

Екс-глава МЗС розповів, який документ Янукович готував замість асоціації з ЄС

Укрінформ
Замість підписання Угоди про Асоціацію з ЄС у листопаді-2013 представники тодішнього уряду підготували до підписання проміжний документ, що означало б не відмову, а відкладення підписання Угоди про Асоціацію.

Про це екс-міністр закордонних справ Леонід Кожара заявив на допиті в Оболонському райсуді Києва, де розглядається справа про держзраду екс-президента Віктора Януковича, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Скажіть будь ласка, шановний свідок, чи відомо вам, чи готувався до підписання протокол між Україною та ЄС, який планувався підписати замість Асоціації, так званий проміжний протокол, в якому фіксувався європейський вектор руху нашої держави? Чи підписувався він?", - задав свідку питання адвокат Януковича Віталій Сердюк.

Кожара зазначив, що йому відомо про цю тему.

"Передова група урядова, яка поїхала до Вільнюсу 27-го числа в складі представників уряду, вони привезли з собою погоджений на урядовому рівні проект меморандуму, який міг би бути підписаний з представниками Європейської комісії на Вільнюському саміті. Але з огляду на різку реакцію Євросоюзу, а також позицію окремих лідерів Євросоюзу, ЄС не спромігся ухвалити для себе рішення щодо підписання. Хоча, були і прихильники підписання цього документу", - сказав Кожара.

Він зазначив, що цей документ офіційно був вручений представниками Євросоюзу і членам Єврокомісії.

"Безумовно, цей документ, як і десятки інших документів, які Україна підписала з Євросоюзом, він був складений українською стороною у відповідності до всіх тенденцій європейської інтеграції  з перших днів незалежності, в тому ж самому руслі. Там Україна підкреслювала саме той факт, що ми не відмовляємося, а переносимо час підписання угоди про Асоціацію. Цей документ міг би бути проміжним перед підписанням Угоди", - сказав екс-глава МЗС.

Читайте також: Кожара розповів, чому Янукович відмовився від Угоди про асоціацію

Як повідомлялося, у листопаді 2013 року на Вільнюському саміті керівництво Євросоюзу не змогло переконати тодішнього президента України Віктора Януковича підписати історичну Угоду про Асоціацію з ЄС.

29 червня Оболонський районний суд ухвалив рішення щодо проведення спеціального судового провадження щодо Януковича.

За даними Генпрокуратури, Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою змін меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Фото: censor.net

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-