"Історичні" заяви звучать із Польщі та Росії майже в унісон - В'ятрович

Укрінформ
Наявність в Україні бурхливих дискусій щодо окремих постатей і подій з української історії свідчить про відсутність політичного диктату над нею.

Про це заявив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович під час презентації в Укрінформі звіту діяльності УІНП у 2017 році, відповідаючи на запитання кореспондента агентства.

"Я радий, що в Україні тривають дискусії щодо Шухевича, Бандери, щодо Голодомору, Голокосту, інших подій української історії ХХ століття. Це свідчить, що інтерес до історії суттєво зростає, а по-друге, що всі ці залякування, які звучали з боку частини українських, частини закордонних політиків про те, що в Україні нібито утверджується якийсь єдиний диктат над історією, що ухвалені закони про декомунізацію нібито передбачають нав'язування однієї точки зору, абсолютно безпідставні", - сказав В'ятрович.

Так само він назвав безпідставними спроби деяких польських політиків пояснити появу нового польського закону про Інститут національної пам'яті тим, що український закон про правовий статус учасників боротьби за незалежність нібито передбачає те саме.

"Це абсолютна неправда. Навпаки, ми бачимо, що після ухвалення законів про декомунізацію в Україні інтенсифікувалися дискусії, зокрема й на важкі теми - про злочини українців в роки Другої світової війни, про злочини над українцями і так далі. Тобто, у нас, слава Богу, немає такого політичного диктату над історією, який, на жаль, поступово утверджується в наших західних сусідів", - зазначив голова УІНП.

В'ятрович також запевнив, що Інститут національної пам'яті не ставить собі за завдання нав'язати українцям якийсь єдиний, єдино правильний погляд на історію.

"Наше завдання у тому, щоб в українців формувався якийсь необхідний мінімум спільних уявлень про минуле, тому що нація - це спільнота людей, які мають якраз ці спільні уявлення про минуле і бажання спільно жити в майбутньому", - наголосив він.

Історик також зазначив, що одне з гасел, під яким працює Інститут національної пам'яті, - що тільки там, де пам'ятають загиблих, є ті, хто готові захищати живих.

"Це відповідь на питання, чи саме зараз час для того, щоб говорити про героїв. Саме зараз і є час. Тому що якщо ми покажемо тим, хто тепер захищає незалежність України зі зброєю в руках, що ми нація, яка не здатна пам'ятати, не здатна увічнювати пам'ять тих, хто захищав нас десятиліття перед тим, то очевидно, що це буде впливати і на їх здатність захищати країну тепер", - підкреслив він.

Читайте також: В'ятрович: Половина польських пам'ятників в Україні - незаконні

Крім того, на думку В'ятровича, це надзвичайно важливо робити саме тепер, коли Україна знову стала об'єктом агресії з боку сусідньої держави.

"Це надзвичайно важливо робити саме тепер, тому що атакується не тільки територія України, атакується й українська історія. Історія, по суті, перетворилася на один з майданчиків інформаційної війни проти України, яку веде Російська Федерація. І очевидно, що ключові періоди української історії, ключові діячі української історії стають об'єктами цих атак. Тому що, нав'язавши якісь стереотипні уявлення, міфи про ці події, можна переформатовувати уявлення українців про їхнє минуле", - зазначив В'ятрович.

Водночас він бачить "тривожну симетрію" між нашими східними і західними сусідами.

"Майже в унісон починають звучати заяви з польського і з російського боку про те, кого мають право українці вшановувати, а кого не мають права. Те, що здавалося абсолютним абсурдом ще кілька років тому, на жаль, зараз лунає з найвищих політичних трибун, зокрема в Польщі", - констатував історик.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-